Новите заплахи на САЩ срещу Китай обезпокоиха инвеститорите

Все пак се очаква разговорите между САЩ и Китай да продължат на 10 октомври във Вашингтон

Новите заплахи на САЩ срещу Китай обезпокоиха инвеститорите
Малко преди края на петъчната борсова сесия американски медии съобщиха, че Вашингтон планира да блокира всички американски инвестиции за Китай, тоест, че се обмислят начини за премахване на китайските компании от американските фондови борси, както и ограничаване на инвестициите на американски държавни пенсионни фондове на китайския пазар. Акциите на китайския технологичен гигант Alibaba, които се търгуват на борсата в Ню Йорк, поевтиняха с над 5%, а тези на JD.com – с близо 6%.Все пак се очаква разговорите между САЩ и Китай да продължат на 10 октомври във Вашингтон. 

В крайна сметка Dow Jones успя да се възстанови част от по-ранната загуба, като изтри 0.26%, от стойността си. Широкият S&P 500 се понижи с 0.53% Технологичният Nasdaq се понижи най-много – с  1.3% до 7939 пункта. На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижи съответно до 1,68% и 2,124%.

Икономически данни - Европа

Седмицата ще стартира с богат икономически календар и с данни за безработицата в Германия, за която се очаква да остане непроменена през септември на 5%. По-късно ще бъде публикувана информация за БВП на Великобритания. Прогнозите на анализатори са да няма изменение през второто тримесечие на годината както на тримесечна, така и на годишна база. След обяд ще излезе индормация за индекса на потребителските цени в Германия. Очаква се леко покачване от 0.1% след спада с 0.2% през август.

Основен лихвен процент – Австралия

Във вторник сутринта в 7:30 часа българско време ще бъде обявено решението на Австралийската централна банка дали да понижи основната лихва с 25 базисни пункта от 1.00% на 0.75%. Възможно е да възникне волатилност при валутните двойки, съдържащи австралийския долар.

Акциите на американския гигант пробиха подкрепата на Фибоначи при 61.80% отново, като през последните дни мечките проявяват силно надмощие. Стохастик е на път да обърне движението си и да даде сила на купувачите, като ако това се случи, ще има нова атака на 1760 долара. Изкачване над това ниво ще даде поле за атака на психологическите 1800, като скок над тях би формирал ново средносрочно възходящо движение. 

Седмичната графика на валутната двойка ни показва формиране на низходящ канал през последните близо 6 години, но и стабилна подкрепа около 1.2000, която не е пробита нито в края на 2016 г., нито през настоящата 2019 г. Предвид неяснотата със ситуацията около Брекзит не може да бъде заявена категорична позиция, но при развод без сделка е силно вероятно да станем свидетели на дългогодишен спад под 1.2000. Отлагане или договаряне на нова сделка биха подкрепили паунда и потенциално обърнали движението на двойката.

Корекцията на Фибоначи за периода  май – септември ни показва, че след силния ръст поевтиняването на златото през изтичащия днес месец е ограничено от подкрепата при 23.80%. Тя изглежда стабилна, а предвид глобалните тревоги и търговски войни, заедно с възходящото пресичане на индикатора Стохастик смятаме, че моментът е удачен, както за средно- така и за дългосрочна покупка на ценния метал с цел стойности до и над 1600 долара за тройунция.

Широкият индекс, измерващ щатската икономика, е напът да тества 50-дневната средна ЕМА. Не очакваме успешен пробив, но при такъв ще може да се влезе в къса позиция с цел 2920-2900 пункта. При оттласкване над средната следващо ниво за атака ще бъдат отново 3000 пункта и нов исторически връх.
Коментари: 0