Слабите перспективи на Китай свалиха цените на петрола

Фючърсите на суровия Brent LCOc1 паднаха с 20 цента до 61,71 долара за барел

Слабите перспективи на Китай свалиха цените на петрола

Снимка: Pixabay

Цените на петрола се понижиха в понеделник след новините за слаби икономически перспективи на Китай, дори когато данните за производството се подобряват, тъй като продължаващата търговска война със САЩ претегля ръста на търсенето у най-големия вносител на суров петрол в света.

Фючърсите на суровия Brent LCOc1 паднаха с 20 цента до 61,71 долара за барел към 06.32 GMT, докато щатските фючърси на CLC1 в САЩ West West Intermediate намаляха с 3 цента до 55,88 долара за барел, съобщава Ройтерс.

Официалният индекс на мениджърите за покупки (PMI) нарасна до 49,8 през септември, малко по-добре от очакваното и достигна от 49,5 през август. Но остава под 50-пунктовата маркировка, която отделя ръста от свиването на месечна база, показват данни на Националното статистическо бюро.

Данните на PMI „остават на ограничена територия за пети пореден месец, което показва, че икономическите основи са все още слаби“, отбелязват аналитици на Citi.

„(Китайското) правителство със сигурност ще засили фискалните и паричните усилия за засилване на вътрешното търсене, което смятаме, че може да помогне за стабилизиране, но вероятно не и за ускоряване на икономическия растеж.“

Китай е вторият по големина потребител на петрол в света.

Цената на сорта Brent се очаква да нарасне с 2,1% през септември, първото месечно увеличение от юни, след като цените се вдигнаха заради безпрецедентна атака срещу петролните съоръжения на Саудитска Арабия на 14 септември, която намали производството си наполовина. WTI се очаква да нарасне с 1,4% този месец.

Най-големият световен износител на петрол Саудитска Арабия възстанови капацитета си до 11,3 милиона барела на ден, казаха източници на Ройтерс миналата седмица, въпреки че Saudi Aramco все още не е потвърдила, че работи напълно.
Коментари: 0