Новото търговско споразумение даде тласък на акциите

След драматичния спад в цената на Tesla в петък, вчера поскъпнаха

Новото търговско споразумение даде тласък на акциите

В първия ден от новия месец Канада, САЩ и Мексико стигнаха до ново търговско споразумение, което да замени досега съществуващото NAFTA. Очаква се договорът да бъде подписан в края на ноември. Той ще подсигури по-голям достъп до канадския пазар на млекопроизводителите в САЩ, а Канада пък ефективно ще ограничи автомобилния износ за южната си съседка. Доналд Тръмп заяви, че митата за внос на стомана и алуминий обаче остават. Новото споразумение, описано от президента като „най-важното в историята на САЩ“, трябва да бъде одобрено от Конгреса. Всичко това даде необходимия тласък на акциите и индексът на сините чипове Dow Jones финишира с близо 193 пункта повече, затваряйки на 26651, поведен от Chevron и Boeing. S&P 500 нарасна с 0.4% до 2924 пункта, като най-силните сектори за деня бяха енергийният и индустриалният. Технологичният NASDAQ отстъпи с 0.10 на сто и приключи първия работен ден на ниво от 8037 пункта, основно заради понижението в цената на акциите на Intel и Facebook. Книжата на Ford, General Motors и Boeing пък напреднаха с 0.8%, 1.6% и 2.8%. След драматичния спад в цената на Tesla в петък, вчера поскъпнаха със 17% след като Илон Мъск трябваше да изплати 20 млн. долара, за да прекрати делото срещу него, заведено от Комисията по ценните книжа и борси. Мъск трябва да отстъпи и позицията си на председател на борда в следващите три години. В Европа водещите индекси записаха положителни резултати, подкрепени от новото търговско споразумение в Северна Америка. През деня излязоха данни за безработицата в Еврозоната, която регистрира най-ниски нива от ноември 2008 г. насам – 8.1%. Немският бенчмарк DAX нарасна с 0.75% до 12339 пункта, а френският САС прибави 13 пункта и финишира на 5506. Британският FTSE се понижи с 0.19% до 7495 пункта. Авиокомпаниите регистрираха загуби в понеделник. Нискотарифните Ryan Air и Easy Jet се разделиха с над 12% и 4.5%, а акциите на Air France се понижиха с 3.9%.

Финансовите резултати за Q3 на 2018 ще бъдат важен фактор на пазарите през настоящата седмица. Във вторник преди стартирането на щатската сесия отчети ще публикува гигантът PepsiCo. Прогнозата за печалба на акция (EPS) е за 1.57, а очакваните приходи са за 16.39 млрд. долара. Преди старта на сесията данни ще публикуват и Paychex с очаквана EPS от 0.65 и прогнозиран приход от 850.63 млрд. долара.

Среща на европейските министри

Днес през деня ще се проведе среща на финансовите министри на 28-те членки на Съюза. На срещата ще присъстват и европейски комисари. На фокус са широк спектър от финансови въпроси като механизмите за подкрепа на еврото и държавните финанси.

Изявление на Джером Пауъл

Днес в 19:00 часа Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще говори. Като ръководител на Фед той има голямо влияние върху стойността на щатския долар. Пазарните участници внимателно следят думите му с цел да получат повече информация относно бъдещата парична политика на страната.                                             

Акциите на видео стийминг гиганта претърпяха значителен спад през юли и август, след като през юли достигнаха рекордни стойности. В момента котировките се движат във възходящ канал, а осцилаторът MACD  бележи ръст в положителна територия. Очакваме съвсем скоро линията на съпротива да бъде пробита и при успех може да се влезе в дълга позиция с първа цел 400 долара и втора - в по-средносрочен план - нов връх.

Една от най-популярните валутни двойки GBP/USD за кратко се доближи до 38.20% от Корекцията на Фибоначи, но не успя да се задържи и бързо върна назад. В момента котировките са в близост до 50-дневната средна ЕМА и до 23.60% от Корекцията, съответстващи на 1.3065, след като пробиха формираната линия на подкрепа. Осцилаторът MACD има низходящо пресичане и очакванията ни са за краткосрочно отстъпление на паунда спрямо долара до 1.2950-1.2900.

Щатският петрол премина най-високите си стойности от ноември 2014 г. вчера, преминавайки границата при 75 долара за барел. Индикаторът Стохастик се намира в зона на прекупен пазар и това не бива да се подценява, но очакванията ни са в близките дни ръстът в цената да продължи до поне 76-77 долара за барел. Може да се влезе в дълга позиция, но преди това трябва внимателно да се избере къде да бъде сложен стопът при евентуално връщане на котировките.

 Френският индекс се движи в рейнджови канал през изминалите няколко месеца. През изминалите дни не успя да се задържи над нивото при 5500 пункта и сега очакваме да се понижи до 50-дневната средна, където ще има тест. При успешен пробив следващо ниво на подкрепа би било при 5350 и при 5300 пункта. Като за начало смятаме за удачен вход в къса позиция с цел 5400 пункта.

Коментари: 0