КЗП откри нарушения в два онлайн магазина

Забранено е електронни магазини да заблуждават за наличностите на промоционални стоки и за срока на доставка на поръчките

КЗП откри нарушения в два онлайн магазина

Снимка: Pixabay

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е открила нарушения при сроковете за доставка и наличните стоки на склад в два електронни магазина. 

Единият от хванатите в нарушение е сайтът ozone.bg, който е предлагал различни стоки с намалени цени, сред които и устройства за виртуална реалност за игрови конзоли по 399 лв. След поръчката на десет такива хедсета, клиент е получил само един. Проверка на КЗП по случая установи, че към момента на изпратената от потребителя заявка за покупка търговецът не е информирал за ограничена наличност на промоционалните стоки. В становището си до контролния орган той посочва „техническа грешка” при отчитане на наличните бройки в складовата му система като причина да не може да достави всички заявени бройки, а само единствената останала. 

Когато търговец не е в състояние да достави предлаганите от него стоки или сходни на тях при обявените параметри и да посочи разумни обяснения за това, е налице нелоялна практика, категорични са експертите на КЗП. 

Нелоялна практика е и неспазването на обявения срок за доставка на поръчките, тъй като той често оказва влияние върху избора на потребителя от кого да купи. Именно поради забавяне на пратки електронният магазин Diplomat.bg е станал обект на проверка от страна на КЗП. Контролният орган е сезиран от потребител, чиято поръчка е обработена своевременно, като е изписана за получаване за след две седмици, а е доставена още по-късно – седем дни след тази дата. Търговецът се оправдава с персонален пропуск на служител на фирмата. 

В хода на проверката КЗП констатира, че съгласно общите условия на онлайн търговеца покупките следва да пристигнат до седем работни дни след окончателно уточняване на адреса и датата за получаване и свързване на продавача с клиента. Изрично са посочени случаите, в които се допуска удължаване на този срок – при почивни дни или официални празници, но в конкретния случай няма такива.  

Съвети към потребителите: 

  • Промоционалните стоки може да са с ограничени наличности, но при извършването на поръчката търговецът е редно да Ви информира за това. 
  • Продавачът може да откаже доставка на заявените от Вас стоки, но само при наличието на разумни аргументи. 
  • Настоявайте за спазване на срока за доставка. В противен случай имате право да се откажете от онлайн покупката.   

Препоръки към търговците: 

  • Вие сте длъжни да информирате клиентите си, когато предлаганите от Вас стоки са в ограничени количества и поради това съществува риск да не сте в състояние да изпълните поръчки. 
  • При изчерпване на наличностите на обявени за продажба стоки бихте могли да опитате да ги доставите чрез други търговци. 
  • Когато сте се ангажирали с конкретни срокове за доставка на поръчките, задължително следва да ги спазвате стриктно. 
Коментари: 0