Заев и Ципрас са фаворити за Нобеловата награда за мир

Според шведски журналист това би била \"идеалната\" награда

Заев и Ципрас са фаворити за Нобеловата награда за мир

Снимка: Facebook

Министър-председателите на Македония Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир. Това казва пред агенция АНА-МПА Виктор Нумелин, специален редактор за Нобеловите награди на шведската информационна агенция ТТ.

"Трудно е да се каже кой е кандидат и кой не. Публична тайна е, че (имената им) се споменават за наградата. Всяка година се правят много предположения и дискусии за това кой ще вземе наградата и на коя област (членовете на комисията) биха искали да обърнат внимание. Тази година говорим много за Корейския полуостров, за положението с миграцията, за ситуацията между Гърция и Македония с преговорите между тях", заявява шведският журналист.

Нумелин подчертава, че много от членовете на комисията ще сметнат, че това по някакъв начин би била "идеалната" награда. "Би било идеално наградата за мир да бъде дадена например на премиерите на две страни или на някого другиго, който е преговарял. На тях им харесва ситуацията, в която някои преговарят, достигат до споразумение, поставят го на масата, вместо да се опитват да разрешават някаква военна криза или санкции", казва журналистът.

Нумелин все пак е добавил, че ниският процент на участие в референдума в Република Македония прави нещата по-трудни, но нищо не е изключено.

Сред останалите претенденти за наградата са папа Франциск, руският вестник "Новая газета", турският журналист Джан Дюндар, лидерите на Северна и Южна Корея - Ким Чен-Ун и Мун Дже Ин.

Номинираните ще бъдат представени на 5 октомври, а церемонията по награждаването ще се проведе на 10 декември 2018 г.
Коментари: 0