НСИ коригира рязко нагоре икономическия ръст на България

Експресните данни показаха незначително покачване през третото тримесечие, но първата ревизия изстрелва нагоре данните

НСИ коригира рязко нагоре икономическия ръст на България

Снимка: Красимир Свраков

2054 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Националният статистически институт коригира значително в посока нагоре годишния ръст на българската икономика през летния сезон. В своята първа ревизия на данните за третото тримесечие статистическият институт повиши растежа на страната от 0.4% (експресни оценки) до 4.6% с предварителните данни. Промяната е една от най-съществените в историята на статистиката, като не се дава обяснение за рязкото увеличение.

В същото време на тримесечна база, спрямо второто тримесечие, националната статистика понижи ръста от 0.9 на 0.6%.

Според експресните данни на НСИ летният сезон тази година е бил най-слабият от 2012 г. В крайна сметка обаче ревизираните числа показват сходен растеж с този от последното предпандемично лято през 2019 г. – 3.7%.

От НСИ обясниха за Economic.bg единствено, че разликата между експресните оценки и предварителните данни не е нещо необичайно, тъй като при най-ранната оценка и институтът „не разполага с цялата информация, която е необходима“.

Според ревизията крайното потребление – харченето на правителството и на гражданите – се увеличава с 6.8% на годишна база през лятото, което е превишение с 1.7 пункта спрямо данните отпреди половин месец. НСИ се е поправил и за инвестициите – вместо да намаляват с 3%, както посочи института в средата на октомври, сега те растат с 1%. Износът на стоки и услуги пък се увеличава по-скромно спрямо предишните данни – с 9.8% вместо с 12.5%.

Припомняме, че според статистиката преди половин месец България бе с най-слабия годишен ръст през лятото в целия Европейски съюз и то далеч от средноевропейския растеж от 3.9%.

С първата ревизия става ясно и кои са „виновниците“ за икономическия ръст. Основна подкрепа за икономическата експанзия оказва нарастването на крайното потребление.

Покупките на домакинствата (за продукти и услуги на територията на страната и чужбина), които са сред основните двигатели на българската икономика, се увеличават със 7.3%, което е напредък спрямо година по-рано, когато ръстът бе едва от 2.5%. Покачването на потреблението на домакинствата дори през третото тримесечие на 2019 г. бе по-малко – 5.1%.

Колективното потребление, т.е. харченето на правителството, което традиционно във втората половина от годината е по-голямо, расте с 4.8% на годишна база. Справка в НСИ обаче показва, че ръстът през третото тримесечие на 2020 г. е 5.1%, а година по-рано – 5%. Припомняме, че именно през лятото служебното правителство спря някои инфраструктурни проекти и забави някои плащания, като така бюджетът излезе и на излишък от над 1 млрд. лв.

Ръстът в инвестициите (брутото капиталообразуване) с 1% пък почти достига този от третото тримесечие на 2019 г., който не бе особено силен (1.9%).

Ревизираната статистическа оценка за третото тримесечие идва след 7.1% ръст през периода април-юни и 1.4% спад за първото тримесечие.

Припомняме, че в последните седмици редица институции понижиха прогнозите си за българската икономика тази и следващата година, начело с Европейската комисия. Министерството на финансите пък актуализира есенната си икономическа прогноза, като запази очакванията за ръста през 2020 г. от 4% и понижи прогнозата си за следващата година.

Служебният финансов министър Валери Белчев, който с няколко необмислени изказвания обърка параметрите за Бюджет 2022, дори спомена за възможна втора актуализация на есенната прогноза.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg