МЗ избра терен за Националната детска болница

Специализираната болница за активно лечение по детски болести ще бъде новият инвеститор на проекта

МЗ избра терен за Националната детска болница

Снимка: Красимир Свраков

2039 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Национална детска болница

В края на мандата си като служебен министър на здравеопазването, Стойчо Кацаров обяви, че новата Националната детска болница ще се строи в двора на болница „Лозенец“, или т.нар. Правителствена. До реализацията на така желаното лечебно заведение пациентите на настоящата Специализирана болница за активно лечение по детски болести, или т.нар. Педиатрия, ще се преместят в сградата на Правителствена.

Не мисля, че има по-добър терен за детска болница от двора на Болница „Лозенец“. Той е с площ от 160 дка, а децата ще може да се разхождат в Южния парк“, посочи Кацаров.

Пациентски организации, Камарата на архитектите и неправителствени организации подкрепят идеята. Изграждането може да бъде реализирано в рамките на 5-6 г., ако няма обжалвания, посочи Кацаров.

Създадената държавна здравна инвестиционна компания, която управлява проекта за Детска болница има налични 80 млн. лв. Дружеството ще се влее в съществуващата СБАЛ по детски болести, която ще стане инвеститор на новия проект.

Така ще има кой пряко да следи изпълнението, да надзирава, финансира и контролира дали проектът се изпълнява по най-добрия начин“, обясни здравният министър.

Според Кацаров Правителствена болница може да поеме детските пациенти, защото има регистрирани 273 легла. Въпреки че са намалени на 183, използваемостта им е под 50%. Сегашната Педиатрична болница разполага с по-малко от 100 легла, а условията в нея са лоши.

Това няма да е в ущърб на нито едно от здравните заведения“, увери Кацаров.

По повод днешните протести на медици от Правителствена болница за това, че не са наясно какво ще се случва с лечебното заведение, Кацаров заяви, че информацията явно не е достигнала правилно до тях. Болница „Лозенец“ ще остане многопрофилна и няма да загуби университетския си характер.

Каква ще е съдбата на сградата на Педиатрията, след като пациентите бъдат преместени в Правителствена болница, не стана ясно. Кацаров посочи, че това ще го реши неговият наследник на поста. Остана неизяснен и въпросът с реорганизацията на персонала и различните структури на двете болници.

Здравният министър посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост има заложен проект за протонен ускорител, който също ще бъде изграден в двора на Болница „Лозенец“. Уредът позволява лъчелечение на онкологично болни. В Плана са заложени и 100 млн. лв., с които да бъдат финансирани останалите детски отделения в страната.

Припомняме, че до предложението се стигна, след като стана ясно, че Детската болница не може да бъде построена в двора на „Александровска болница“. Тази първоначална идея бе отхвърлена, защото съществуващият бетонен скелет не може да бъде ремонтиран. Той не съществува в устройствения план от 2011 г., което не позволява издаване на виза за проектиране. Така се оказа, че целият проект не може да бъде реализиран. Кацаров посочи, че за това се е знаело още при сключването на договор с фирмата строител.

Дoгoвopът зa cтpoитeлcтвo нa бoлницaтa бe cĸлючeн oт Kиpил Aнaниeв c ДЗЗД „Дeтcĸo здpaвe“, c yчacтници „Глaвбoлгapcтpoй“ AД, „ГБC-Πлoвдив“ AД и „Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънaл“ AД.

Преди няколко месеца Кацаров обяви, че разваля договора с ГБС, а консорциумът трябва да върне получения аванс от 9 млн. лв.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg