МЗ прекратява договора за изграждане на Националната детска болница

Решението удовлетворява исканията на родители, лекари, архитекти и неправителствени организации

МЗ прекратява договора за изграждане на Националната детска болница

Снимка: Bulgaria on air/ Стопкадър

1604 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Национална детска болница

Министерство на здравеопазването е разпоредило да бъде прекратен договорът с Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“ за изграждане на нова Национална детска болница. Прекратява се инженерингът, както и всички свързани процедури за независим строителен надзор и инвеститорски контрол. Разпореждането е дадено към възложителят по договора – държавната фирма Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД. Това става ясно от писмен отговор на зам.-министъра Димитър Петров до Националната гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“.

Мотив за решението е изразена позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), според която на мястото на бетонния скелет трябва да има чисто нова сграда с височина 20 метра. Тя е предвидена в Подробен устройствен план (ПУП), който е влязъл в сила още през 2011 г. Така старата сграда става негодна за използване.

Регионалният служебен министър Виолета Комитова съобщи подробностите в края на миналия месец и заяви, че може да издаде виза за изграждане на чисто нова сграда. При представяне на идейни проекти за изграждането на болницата, представители на Консорциума обявиха, че са изключително изненадани от това решение на Комитова. Тогава те представиха план, според който основите на старата сграда се запазват, а горната част се премахва и реконструира.

С решението на здравните власти исканията на граждани, неправителствени организации, архитекти и лекари, са удовлетворени. Те сигнализираха, че старата сграда е негодна и недостатъчно надеждна. Преди седмици Камарата на архитектите в България (КАБ) изяви позиция, че построяването на изцяло нова сграда трябва да се случи задължително с нова обществена поръчка заради коренна промяна в концепцията на болницата.

Припомняме, че изграждането на детското здравно заведение се бави именно заради противоречивите мнения по отношение на старата сграда. Обществената поръчка беше спряна заради възражения на архитекти и проектанти. Въпреки това Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че поръчката може да продължи. В началото на 2020 г. Кирил Ананиев избра изпълнитeл, a имeннo ДЗЗД „Дeтcĸo здpaвe“, c yчacтници „Глaвбoлгapcтpoй“ AД, „ГБC-Πлoвдив“ AД и „Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънaл“ AД. Министерството пoдпиca дoгoвop нa cтoйнocт 93.4 млн. лв. c ДДC.

Cлeд пpoтecти cpeщy cтpoeжa бившият пpeмиep Бoйĸo Бopиcoв oбяви, чe бeтoнoвият cĸeлeт щe бъдe cъбopeн и щe бъдe изгpaдeнa нoвa, мoдepнa пeдиaтpичнa бoлницa. До събаряне обаче така и не се стигна.

Подкрепи Economic.bg