Консорциум „Детско здраве“ представи два проекта за Националната детска болница

Консорциум „Детско здраве“ представи два проекта за Националната детска болница

Снимка: Bulgaria on air/ Screenshot

968 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Национална детска болница

Проектът за построяването на Национална детска болница може да се осъществи за 42 месеца, ако има политическа воля. Инвестирахме много труд и емоция в каузата за детска болница, а не в проекта, коментира Мая Пенчева, представител на Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“. Тя коментира по време на представянето на двата идейни варианта за изцяло нова конструкция на бъдещата детска болница.

По думите на ръководителя на проекта инж. Петър Стойчев, двата идейни варианта използват основата на старата сграда, а горната част ще бъде премахната и реконструирана.

Консорциумът обяви, че няма работа с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, въпреки че преди седмици служебният ресорен министър Виолета Комитова обяви, че ще издаде виза за изцяло нова сграда.

„Във функционирането на процеса, ние като обединение, предаваме информацията на нашия възложител, а той предава на нея. Тук се губи връзката, защото разбираме, че процесът е тежък“, коментира Пенчева. Тя заяви, че срещата им с министър Комитова е била продуктивна, но са останали изключително изненадани от решението, което е обявила на пресконференцията.

Предполагам, че е под някакъв натиск. Ние обсъждахме редица варианти на тази среща, не сме стигали до консенсус.“

На срещата стана ясно, че консорциумът е провел няколко срещи с лекарите и представителите на болница "Александровска", в чийто двор е бетонният скелет, който трябва да бъде разрушен. Компанията е запознала здравните специалисти с начините, по които ще съборят старата сграда. То ще се осъществи без взрив, защото такъв не може да бъде приложен на това място заради близостта на "Майчин дом", която ще е най-засегната от протичащите ремонти. По първоначални изчисления събарянето на старата сграда ще отнеме между 7 и 8 месеца, като се спазват всички мерки.

В същото време от компанията се оплакаха, че все още нямат строително разрешение, което да им позволи да започнат да разчистват терена. Консорциумът цели да инициира разговор в положителна и градивна посока за това какво мислят хората и заинтересовани лица за идейните два проекта. 

Архитектите, работили по проектите, заявиха, че са взели под внимание обществените нагласи и притеснения. И в двата варианта са предвидени отделни входове за спешен център, пациенти, медицински персонал. Няма пресичане на функционалните потоци в структурата на болницата вътре. Функционалното разпределение е еднакво и при двете идейни концепции. Различна е концепцията за фасадата, но архитектите заявиха, че болницата не е фасада, а функция – да лекува най-малките пациенти. Проектите са обсъдени и с холандските партньори на ДЗЗД „Детско здраве“ за това как те виждат модерното детско здравеопазване.

Водещ принцип при проектирането на сградата е бил грижата за детето и как болницата да не изглежда страшно за най-малките пациенти. Всички стаи са достатъчно големи, за да събират големите медицински легла. За по-големите деца са предвидени двойни стаи. Всички единични стаи за оборудвани и с място за придружител.

Първият идеен проект изцяло минава през символиката на дъгата, която е символ на промяната. Архитектите са искали да внушат идеята, че с нейната поява винаги идва нещо по-добро и положително. Входът е изцяло издържан със цветни стъкла. На всяка стъпка по фасадата мотивите за промяната са вплетени чрез геометрия или цветове. Просторното входно пространство на сградата разкрива и детска площадка. Застъпено е пространство с озеленяване.

При вторият вариант е използван по-модерен подход с вписването на нестандартни форми в съществуващата среда. Отново цветовете са подбрани, така че да успокояват децата.

„Ако ни се даде възможност да изградим детската болница, хората ще могат да водят децата си в съвременна и модерна болница“, заяви инж. Николай Дончев.

Подкрепи Economic.bg