МРРБ може да реши проблема с Националната детска болница

Министерството на регионалното развитие и благоустройство ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за изграждането на Детската болница

МРРБ може да реши проблема с Националната детска болница

Снимка: Bulgaria on air/ Screenshot

580 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Национална детска болница

Регионалното министерство ще издаде виза за проучване и проектиране на чисто нова сграда за Националната детска болница, вместо тя да се строи върху стария и нефункционален бетонен скелет, както искаше предишното правителство. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на брифинг, на който присъства и здравният министър Стойчо Кацаров.

Само по този начин проектът за детското болнично заведение, който се забави с години, може да се осъществи. Кацаров потвърди, че сключеният през 2020 г. договор, подписан от тогавашния здравен министър Кирил Ананиев, не предвижда събаряне на старата сграда, а само реконструкция на изградения през 70-те години на миналия век бетонен скелет. МЗ е събрало нужните документи и чака решението на МРРБ.

Но Кацаров коментира, че изграждането на болницата няма да реши изцяло проблемите на педиатричната помощ. Според него трябва да бъдат коригирани и цените на медицинските дейности, сред които педиатричните са едни от най-подценяваните.

Министър Комитова коментира, че при проведена среща с представители на страните, които участват в изпълнението на проекта, е станало ясно, че от 6 месеца очакват МРРБ да им съдейства за изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП), в който старата сграда да съществува като такава. Комитова заяви, че това няма как да стане, защото няма законова норма, която да позволява такава промяна.

Проблемът е с по-далечна история, която води още до 2011 г., когато влиза в сила Подробен устройствен план (ПУП) за цялата територия на Медицинска академия, който предвижда изграждането на чисто нова сграда с височина 20 м. Това е станало въз основа на становище на Министерство на здравеопазването от 2004 г., че старата сграда е негодна за използване.

Проектът за изграждането на педиатричното заведение не беше да започне по същество заради противоречивите мнения по отношение на старата сграда – дали тя е достатъчно надеждна или не. Архитекти, проектанти и педиатри коментира преди, че сградата е компрометирана и трябва да се изгради чисто нова. Въпреки възраженията, Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че обществената поръчка може да продължи.

Така в началото на 2020 г. Кирил Ананиев избра изпълнител, а именно ДЗЗД „Детско здраве“, с участници „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД. МЗ подписа договор на стойност 93.4 млн. лв. с ДДС.

След протести срещу строежа, бившият премиер Бойко Борисов обяви, че бетоновият скелет ще бъде съборен и ще бъде изградена нова, модерна педиатрична болница.

„C мнoгo любoв иcĸaмe дa нaпpaвим нoвaтa дeтcĸa бoлницa. Heщo, ĸoeтo e зaчeнaтo в пpoблeм, ĸaĸвoтo и дa нaпpaвим, и злaтнa дa я нaпpaвим тaзи бoлницa, винaги щe имa нeдoвoлни oт нeя. Зaтoвa peшиxмe дa я cъбopим cтapaтa cгpaдa, нo мяcтoтo e мнoгo дoбpo, в ĸлъcтep oт дpyги бoлници, в пapĸoвa cpeдa“, ĸoмeнтиpa тогава Бopиcoв.

Реално до събаряне обаче не се стигна.

Подкрепи Economic.bg