Агенцията за „Електронно управление“ има нов директор

Досегашният председател Атанас Темелков бе освободен от поста

Агенцията за „Електронно управление“ има нов директор

Снимка: Economic.bg

1876 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Служебното правителство реши да направи още една рокада начело на държавно ведомство. На днешното си заседание Министерският съвет гласува да освободи предсрочно Атанас Темелков от длъжността председател на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Според информацията това се прави по негово желание. А на мястото му застава Красимир Симонски, който досега му бе заместник.

Темелков бе начело на ДАЕУ три години и половина. Той пое поста на неин председател, след като Росен Желязков застана начело на Комисията за регулиране на съобщенията, където се задържа за кратко, преди да бъде назначен за министър на транспорта в третия кабинет на Бойко Борисов.

Самата ДАЕУ бе създадена през 2016 г. и нагърбена със задачата да придвижи електронното управление напред и най-накрая да го направи ефективно за гражданите и бизнеса. За този период се лансираха редица инструменти за ускоряване на административната трансформация, но въпреки това електронното управление остана химера за масовия българин. Едва в последната година – под натиска на пандемията и изискванията за социална дистанция – хората започнаха по-смело да посягат към опции като облачен електронен подпис и Системата за електронно връчване. Скрито от погледа на масовия потребител все пак остава премахването на хартиения обмен на документи межди самите администрации.

Кой е Красимир Симонски?

Красимир Симонски е инженер по специалност „Изчислителна техника“ от Техническия университет-София. Доктор е на науките на БАН. От 1991 г. до 2002 г. е заемал длъжността директор компютри и комуникации в Американския университет в Благоевград. В периода 2007 г. – 2009 г. е бил заместник-председател на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения с ресор „Информационни технологии“. От началото на 2013 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ до назначаването му за заместник-председател на новосъздадената Държавна агенция „Електронно управление“.

Подкрепи Economic.bg