Депозитите в българските банки доближават 100 млрд. лв.

Размерът на жилищните кредити продължава да расте

Депозитите в българските банки доближават 100 млрд. лв.

Снимка: Красимир Свраков

7436 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Депозитите на фирмите и домакинствата в България доближават 100 млрд. лв. в навечерието на летния сезон. Според статистиката на Българската народна банка (БНБ) общата стойност на влоговете през месец май достига 96.4 млрд. лв. Само за месец сумата се е увеличила с 800 млн. лв. – главно благодарение на депозитите на банките и фирмите.

Ударното натрупване на спестявания от началото на коронакризата насам – т. нар. спестяване за „черни дни“  – се случва на фона на нулеви лихвени проценти, а за фирмите – дори и отрицателни, както и ръст на банковите такси. Всичко това реално намалява размера на спестяванията и в крайна сметка фирмите и физическите лица си плащат на банките, за да оперират те с парите им.

Големите суми, дадени за съхранение във финансовите институции, очевидно не се трансформират в кредити, тъй като темпът на нарастване на заемите в последните месеци е доста по-слаб от този на спестяванията. Така излишните средства, които не успяват да се предоставят като кредити, се влагат в сметки в БНБ, които обаче са с отрицателна лихва, т.е. банките плащат на БНБ и губят. Именно това е и причината три от най-големите български банки да спрат да откриват депозити на физическите лица.

Специално за месец май обаче депозитите на домакинствата растат минимално – само с около 10 млн. лв., което е далеч от спестяванията им преди година. Само за седемте месеца между март и септември 2020 г. домакинствата бяха спестили близо 2 млрд. лв. По-скромният ръст на спестяванията сега вероятно се дължи ръста на потреблението вследствие на отварянето на икономиката и падането на COVID ограниченията, както и отлаганото с времето потребление.

Жилищните кредити продължават да растат

Жилищните кредити на домакинствата продължават да растат и през май, но се наблюдава забавяне на темпото. Само за миналия месец размерът на ипотечните заеми е нараснал със 135 млн. лв., докато месечният ръст през март и април бе средно около 200 млн. лв. Така към края на миналия месец общият размер на жилищните кредити достига 12.7 млрд. лв.

Ръст за месец май се наблюдава и при потребителските кредити – със 130 млн. лв. до общо 12.4 млрд. лв. Подобен е и месечният ръст от началото на годината.

Подкрепи Economic.bg