Кризата подмина имотите в България – цените не спират да растат

Пазарът се връща към нивата си отпреди пандемията, но се търсят различен тип жилища

Кризата подмина имотите в България – цените не спират да растат

Снимка: Красимир Свраков

14395 ~ 4 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Ако в началото на пандемичната 2020 г. пазарът на имоти изпитваше известни трудности, то сега той се връща към нормалните си нива. Нещо повече – пандемията му даде нов тласък и обемът на сделките през първите две тримесечия на 2021 г. дори надхвърля нивата от 2019 г., когато още никой не беше чувал за коронавирус. Това води и до покачване на цените с 5-6%, отчитат водещи агенции за недвижими имоти в страната.

Пазарът остана устойчив и не се повлия силно от кризата, а през последните месеци отчитаме възвръщане към възходящия цикъл, в който беше пазарът преди пандемията“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Тя признава, че очакванията са били за по-нисък ръст на цените, но допълва, че се вижда светлива в тунела, благодарение на ваксините и отпускането на противоепидемичните мерки.

Миналата година приключва само със 7-8% спад в обемите на сделките, а в първите месеци, когато беше обявен първият локдаун, агенциите за недвижими имоти са отчитали спад на сделките с до 20%.

Пандемията е оказала влияние, но върху други фактори, като поведението на клиентите, профила на желаните имоти и начините за сключване на сделките – такива тенденции наблюдава Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека“, но и тя потвърждава мнението, че кризисният епицентър е далеч от имотния пазар.

Големите апартаменти и къщите са хит

Пандемията остави много хора вкъщи и това накара бъдещите купувачи да търсят имоти в по-отдалечени части на градовете, за да разполагат с повече пространство. Изпълнителният директор на „Имотека“ Люба Атанасова коментира, че запитванията за къщи около София са нараснали сериозно. Нараснал е интересът и към жилища с по-голяма площ или на партерни етажи с английски двор. Тенденцията потвърждава и Полина Стойкова, според която тристайните и четиристайни апартаменти са най-търсени.

„Докато преди се предпочитаха основно двустайни апартаменти, които формираха 50-60% от общия обем на реализираните сделки, след пандемията при тях има спад до 30%, като ръстът на тристайните достига 50%, а на четиристайните – 10%“, коментира Стойкова.

Баланс между локацията и цената на имота

Цената и местоположението на имотите остават водещи фактори при избора на купувачите. Понякога са склонни да направят компромис с локацията, стига имотът да отговаря на предвидения бюджет. Основно се търси ново строителство, но като цяло всичко зависи от нагласите и желанията на купувачите.

От друга страна обаче има профил на купувачите, който избира старо строителство, особено в топ центъра и старите квартали на София. Този избор е по-скоро житейски обоснован. Имотите в центъра на столицата запазват и покачват стойността си, което ги прави не просто престижна локация за живеене, но и разумна инвестиция в дългосрочен план“, коментира Атанасова.

Пазарът е по-активен в големите градове – София, Варна, Пловдив. В Столицата най-предпочитаните квартали са южните и източните, тези с достъп до метрото. Данните на „Имотека“ показват, че цените растат най-много в Лозенец, Център, Иван Вазов. Имотите в централната градска част на София се търсят основно с цел инвестиция, защото там проблемът с паркирането е доста често срещан.

Няма бум при пазара на имоти по Черноморието

Въпреки затрудненията, които срещаха чуждестранните граждани при пътуване, и най-вече руснаците, по Черноморието няма бум на продажба на имоти. Агенциите за недвижими имоти не забелязват паническо разпродаване в района. Предлагането е по-малко, отколкото е било миналата година, заявява Полина Стойкова. Търсенето е по-скоро с цел ваканционен имот, който да се ползва за почивка, а не с цел отдаване под наем.

Като цяло сделките с чуждестранни граждани бяха намалели като процент и преди пандемията. Брекзит оказа въздействие по отношение на британците, които избираха да закупят имот у нас. Но расте интересът от съседни страни – сърби, македонци, румънци продължават да купуват имоти“, разказва изпълнителният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова.

Финансирането на сделките чрез кредит

От „Имотека“ отчитат растящ дял на сделките с пари в брой, но от Bulgarian Properties наблюдават друга тенденция – повече от половината реализирани сделки са вече с кредит. Това, според Стойкова, е тенденция, която нараства през годините, тъй като лихвените проценти намаляват, но и процесът на финансиране на ранен етап на строителството (при акт 14 или 15) е по-регулиран от преди години.

„3 банки вече обявиха, че преустановяват депозитните си продукти. Този начин на съхранение на парите, ведно с таксите, които се дължат от потребителите, на практика се оказва нерентабилен и хората се обърнаха към друг вариант – традиционен и познат, какъвто е покупката на жилище. Тенденциите към растяща инфлация допълнително мотивират клиентите да потърсят сигурно вложение на парите си“, обобщава Атанасова.

По отношение на мораториума върху кредитите, общото мнение е, че не се предвижда голям ръст на хората, които няма да може да обслужват ипотечните си кредити. Според Стойкова банките са избирали много внимателно клиентите си и не биха си заложили такъв тип трудност, пред която да са изправени един момент.

Пазарът с наемите се възстановява

Пандемията оказа най-голям ефект върху наемите, защото повечето хора напускаха квартирите си, за да се върнат по родните си места в желанието си да се предпазят от вируса и да се изолират. Това стана възможно и заради опцията за работа от вкъщи. Сега обаче ситуацията при наемите се подобрява. Търсят се малко по-евтини апартаменти, но това е първата стъпка към връщане към нормалните нива, коментира Стойкова.

„Немалко хора напуснаха наетите жилища, цените за известен период от време бяха под натиск, но сега повечето наемодатели се опитват да върнат старите нива, много от тях – успешно“, заявява Атанасова и прогнозира, че дори е възможен ръст в краткосрочен план.

Подкрепи Economic.bg