Уорън Бъфет напуска Фондация „Гейтс“

Бил и Мелинда Гейтс обявиха в началото на май, че се развеждат след 27 години брак

Уорън Бъфет напуска Фондация „Гейтс“

Снимка: БТА

1808 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Уорън Бъфет напуска борда на фондация „Мелинда и Бил Гейтс“, подхранвайки допълнителна несигурност относно най-голямата частна организация за филантропия в света. А всичко това се случва, след като нейните съпредседатели – Бил и Мелинда Гейтс – обявиха, че се развеждат.

Бъфет, легендарният американски инвеститор и председател на Berkshire Hathaway, стана довереник на фондацията, заедно с дългогодишните си приятели Мелинда и Бил, след като обяви през 2006 г., че ще дари по-голямата част от богатството си за благотворителност.

От години съм довереник - при това неактивен - само на един получател на средствата ми, Фондация „Мелинда и Бил Гейтс“. Сега се оттеглям от тази длъжност, точно както го направих във всички корпоративни съвети, различни от този на Berkshire“, заяви Бъфет в изявление в сряда, цитирано от Financial Times.

Той също така нарече главния изпълнителен директор на фондацията Марк Сузман „изключителен“ и каза, че целите му остават „100 процента в синхрон с целите на фондацията“.

С дарение от 50 млрд. долара, фондация „Гейтс“ е не само най-голямата частна група за благотворителност, но и се смята за най-влиятелната. Тя насочи огромното богатство, натрупано от Бил Гейтс като съосновател на Microsoft, в кампании за ликвидиране на болести, като полиомиелит и намаляване на детската смъртност. Дългогодишната работа на Гейтс върху ваксините го превърна в ключов играч в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Но бъдещето на фондацията внезапно бе поставено под въпрос, след като семейство Гейтс обявиха в началото на май, че ще прекратят 27-годишния си брак. В изявление, публикувано тогава, те настояваха, че остават отдадени на мисията на фондацията и „ще продължим нашата работа заедно във фондацията“.

Но мнозина се усъмниха дали фондацията може да продължи в сегашното си състояние в светлината на разделението им. Сузман потвърди по-рано този месец, че Бил и Мелинда Гейтс обмислят възможността да добавят външни директори към Борда като част от „разумно планиране за бъдещето“.

В допълнение към фондация „Гейтс“, Бил и Мелинда се занимават със свои отделни филантропски дейности. През 2015 г. например Мелинда стартира инвестиционен инструмент – Pivotal Ventures, който има за цел да подкрепи равенството между половете.

Подкрепи Economic.bg