Египет най-после може да освободи кораба Ever Given

На борда му са блокирани стоки на големи компании като IKEA и Lenovo

Египет най-после може да освободи кораба Ever Given

Снимка: БТА

9844 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg
Блокиран Суецки канал

Огромният контейнеровоз Ever Given може най-после да бъде освободен от Египет заедно със стоките на стойност стотици милиони долара. Корабът, който е един от най-големите в света, заседна в Суецкия канал за близо седмица по-рано тази година и причини сериозни забавяния на доставките по света. В резултат на това бе конфискуван от властите в очакване на обезщетение за оператора на морския път. Преговорите обаче се проточиха, а 18 300 контейнера стоят задържани там вече няколко месеца.

Стан Марине, която представлява собствениците и застрахователите на кораба, заяви в сряда, че е постигнато „принципно споразумение“ с администрацията на Суецкия канал (SCA) след седмици на преговори. Първоначално операторът поиска от японския собственик на кораба Shoei Kisen обезщетение за близо 1 млрд. долара, след което го намали значително. 

Сега работим със SCA, за да финализираме подписаното споразумение възможно най-скоро“, каза в изявление директорът Фаз Пеермохамед. „След като бъдат уредени формалностите, ще бъдат взети мерки за освобождаване на кораба“, добави той.

Представител на Суецкия канал потвърди подробностите след изявлението на Стан Марин пред CNN.

На 23 март след грешка на екипажа Ever Given удари брега на Суецкия канал и се завъртя, блокирайки една от най-жизненоважните търговски артерии в света и усилвайки натиска върху обтегнатите световни вериги за доставки. Откакто е конфискуван, плавателният съд е държан в т.нар. Горещото горчиво езеро на канала. Впоследствие стана ясно, че на борда му има стоки, принадлежащи на компании като IKEA и Lenovo, но и на редица по-малки фирми. Британският производител на велосипеди Pearson 1860 и Snuggy UK, които правят одеяла за носене, имат жизненоважни поръчки, блокирани на кораба.

Въпреки предварителната сделка между собствениците и властта на Суецкия канал може да минат седмици преди фирмите да получат стоките си. Компаниите също вероятно ще бъдат подготвени за част от споразумението поради конвенциите за морско право.

Clyde & Co., адвокатска кантора, която представлява компании и застрахователи с над 100 млн. щатски долара товари в Ever Given, оценява общата стойност на стоките на борда на над 600 млн. долара.

Ако корабът бъде освободен, се очаква да отиде до Ротердам, което е следващото планирано пристанище, според партньора на Clyde & Co. Джей Шарма.

Корабът може да се нуждае от някакъв ремонт или да му се разреши да плава бавно“, каза той пред CNN и добави, че може да отнеме три седмици, за да стигне до нидерландското пристанище.

Подкрепи Economic.bg