Египет ще освободи кораба Ever Given на официална церемония

От март месец плавателният съд е задържан в т.нap. Гopeщoтo гopчивo eзepo нa ĸaнaлa

Египет ще освободи кораба Ever Given на официална церемония

Снимка: БТА

676 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Блокиран Суецки канал

Египет ще освободи контейнерния кораб Ever Given, който блокира Суецкия канал през март, след като е договорена компенсационна сделка със собствениците и застрахователите на кораба, съобщава BBC. Страните заявиха, че на плавателния съд съвсем скоро ще му бъде разрешено да напусне Горещото горчиво езеро, средната точка на канала, където е задържан.

Ha 23 мapт, cлeд гpeшĸa нa eĸипaжa, Еvеr Gіvеn yдapи бpeгa нa Cyeцĸия ĸaнaл и ce зaвъpтя, блoĸиpaйĸи eднa oт нaй-жизнeнoвaжнитe тъpгoвcĸи apтepии в cвeтa и ycилвaйĸи нaтиcĸa въpxy oбтeгнaтитe cвeтoвни вepиги на дocтaвĸи. Oтĸaĸтo e ĸoнфиcĸyвaн, плaвaтeлният cъд e дъpжaн в т.нap. Гopeщoтo гopчивo eзepo нa ĸaнaлa. Bпocлeдcтвиe cтaнa яcнo, чe нa бopдa мy имa cтoĸи, пpинaдлeжaщи нa ĸoмпaнии ĸaтo ІКЕА и Lеnоvо, нo и нa peдицa пo-мaлĸи фиpми.

UK Club, който застрахова собственика на Ever Given – Shoei Kisen – за задължения към трети страни, обяви в неделя, че е договорено „официално решение“ с властта на Суецкия канал (SCA) за уреждане на спора им за обезщетение.

Ще бъде извършена подготовка за освобождаването на кораба и своевременно ще се проведе събитие, което ще отбележи споразумението в централата на властта в Исмаилия“, се пояснява в съобщението.

SCA заяви, че мероприятието ще се проведе в сряда и че участниците ще могат да наблюдават излизането на кораба от канала.

Нито една от двете страни обаче не разкри условията на сделката и сумата, която ще бъде изплатена. SCA първоначално поиска 916 млн. долара компенсация, включително 300 млн. долара бонус за спасяването (освобождаването от бреговете на канала) и 300 млн. долара за нарушаване на репутацията. В края на юни Египет реши да намали сумата и поиска 550 млн. долара компенсация.

Подкрепи Economic.bg