Generali купува 53% от малайзийския застраховател AXA Affin

Групата също така подаде заявление до местния регулатор да придобие останалия дял в MPI Generali

Generali купува 53% от малайзийския застраховател AXA Affin

Снимка: Generali

336 ~ 3 мин. четене
Автор: Дженерали

Италианската застрахователна група Generali подписа споразумение за закупуване на близо 53% от акциите на AXA Affin General Insurance Berhad. Групата също така подаде заявление до местния регулатор да придобие останалия дял в MPI Generali Insurans Berhad (MPI Generali), притежавани от нейния малайзийски партньор в съвместното предприятие Multi-Purpose Capital Holdings Berhad (MPHB Capital). Сделките подлежат на одобрение от министъра на финансите на Малайзия и Централната Банка на Малайзия.

Общо за комбинираните трансакции сумата  е в размер на 262 млн. евро, подлежаща на корекции при приключване, съобщават от Generali. Очакваното въздействие върху съотношението на регулаторната платежоспособност на групата е приблизително -3.5 п.п.

В резултат на трансакциите Generali ще работи в Малайзия чрез две компании – едната в сегмента „Общо застраховане“, а другата – в сегмента „Живот“. В сегмента „Общо застраховане“ Generali планира да обедини бизнеса на MPI Generali с AXA Affin General Insurance. След приключване на  трансакциите Generali ще държи 70% в сегментите „Живот“ и „Общо застраховане“, които ще търгуват под името на Generali. Affin Bank ще държи останалите 30%.

Придобиванията ще позиционират Generali като един от водещите застрахователи на малайзийския пазар, създавайки втория по пазарен дял застраховател в „Общо застраховане“ и влизайки в сегмента на животозастраховането в страната.

Generali ще сключи ексклузивно банково застрахователно споразумение с Affin Bank за продажба на конвенционални продукти в „Общо застраховане“ и животозастрахователни продукти.

Основана през 1975 г., Affin Bank е десетата по големина банка в страната с над 110 клона, обслужващи както търговци на дребно, така и корпоративни клиенти. Нейните дейности се фокусират върху търговски, ислямски (тъй като 61.3% от населението на Малайзия са мюсюлмани) и инвестиционни банкови услуги, брокерска дейност, управление на активи и подписване на общо и животозастраховане.

Generali, AXA, Affin Bank и MPHB Capital работят заедно, за да получат необходимите регулаторни одобрения. Generali ще започне необходимото планиране на интеграцията, за да развие организация, която използва уменията, опита и експертизата на целия персонал на компаниите. Очакваната дата на завършване на придобиването е през второто тримесечие на 2022 г.

Сделките са изцяло съобразени със стратегията на Generali за укрепване на лидерската позиция на пазари с висок потенциал. Малайзия представлява много привлекателна възможност, тъй като има нарастващо население в средната класа и е със степен на проникване на застрахователна култура – все още относително ниска в сравнение с други по-зрели пазари в азиатския регион“, коментира Хайме Анчущери Мелхарехо, изпълнителен директор на International Generali Group.

Generali е активен в Малайзия от 2015 г., когато придоби 49% дял в Multi-Purpose Insurans Berhad – застрахователното дъщерно дружество за Общо застраховане на Multi-Purpose Capital Holdings за създаването на MPI Generali.

Роб Леонарди, регионален директор на Generali Азия сподели: „Това е вълнуващо време за Generali в Малайзия и за нашата стратегия за растеж в Азия. През последните пет години ни харесваше да работим заедно с нашия бизнес партньор върху трансформацията на MPI Generali и сега можем допълнително да оптимизираме стратегическото си положение, да осигурим по-ефективни операции в развити икономики и да предоставим още по-голяма стойност за нашите клиенти. Имаме амбицията да трансформираме и укрепим нашия бизнес на този важен пазар и очакваме с нетърпение да работим с нашите клиенти, служители, агенти, партньори и дистрибутори.“

AXA Affin General Insurance е сред най-големите фирми на общозастрахователния пазар в Малайзия, с обширна дистрибуторска мрежа от над 5000 активни агенти в цялата страна. Компанията приключи 2020 г. с 287 млн. евро брутни записани премии, докато AXA Affin Life Insurance, основана през 2006 г., спечели годишен еквивалент от 24 млн. евро. AXA Affin Life Insurance е водещ на пазара иноватор в подпомагането на хората да управляват риска и да постигнат финансовите си цели.

HSBC действа като ексклузивен финансов съветник на Generali по сделките. Адвокатската кантора Wong & Partners действа като правен съветник.

Подкрепи Economic.bg