Фалит заплашва почивките на 150 000 българи в Гърция

През „Музенидис травел“ минават 70% от записванията за южната ни съседка

Фалит заплашва почивките на 150 000 българи в Гърция
1260 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Почивките на 150 000 български туристи са пред провал, тъй като „Музенидис травел“, през която минават 70% от записванията за южната ни съседка, върви към фалит. От това се очаква да бъдат засегнати и десетки български туроператори.

Всеки ден получаваме сигнали от наши членове, че хотели в Гърция отказват да приемат българи с резервации, направени през „Музенидис“, коментира Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ).

По думите ѝ това налага повторно плащане за настаняване от страна на туроператорите, които засега поемат тежестта, но тази практика е „абсолютно невъзможно“ да се продължи до края на сезона заради непосилните обеми. Браншът се опасява от ликвидни проблеми сред българските фирми.

„Музенидис Травел България“ е сред тези, които са покривали наново хотелското настаняване със свои средства. Под въпрос обаче остават резервации, направени през тази година, и отложени пътувания от миналата на 983 българи на обща стойност 200 000 евро.

„Музенидис“ има застраховка „Отговорност на туроператора“ с покритие едва 70 000 лв. „Миналата година договорът ни бе едностранно прекратен и нито един български застраховател не се съгласи да ни застрахова за обичайните 250 000 лв.“, обясни управителят на „Музенидис травел България“ Теодор Севастидис в изявление до медиите.

По информация на компанията служебният министър Стела Балтова е наясно със ситуацията и е настояла да се намери как да бъдат върнати парите на българските туроператори. 

Гръцкият туроператор „Музенидис травъл“ обяви, че спира временно да работи – първоначално до 26 юни, а както стана ясно днес – срокът е удължен до 31 юли. До тогава базираната в Солун компанията ще се опита да осребри част от активите си и да се разплати с кредиторите си. Едновременно с това ще преговаря с държавата за финансова подкрепа.

Подкрепи Economic.bg