КАБ настоява за нов конкурс за Националната детска болница

Според професионалната организация новият проект с изграждане на изцяло нова сграда изисква обявяване на нова обществена поръчка

КАБ настоява за нов конкурс за Националната детска болница

Снимка: Камарата на архитектите в България

516 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Национална детска болница

Изграждането на изцяло нова сграда за Националната детска болница трябва да се случи задължително с нова обществена поръчка. Това се посочва в позиция на Камарата на архитектите в България (КАБ), изпратена до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Професионалната организация настоява за стриктно спазване на утвърдените практики при реализацията на бъдещата детска болница  – именно нова поръчка заради коренна промяна на концепцията.

Предметът, обемът и условията на сключения в момента договор за инженеринг на Националната детска болница касаят само реконструкция на незавършения строеж, която не може да се реализира поради законови ограничения. Затова е недопустимо в рамките на същата обществена поръчка да се премахне съществуващия строеж и да се пристъпи към изцяло ново строителство. Новият предмет и обем на договора изискват провеждане на нова процедура за обществена поръчка съгласно действащите разпоредби на Закона за обществените поръчки, категорични са от КАБ.

В началото на месеца Консорциум ДЗЗД „Детско здраве“, който спечели обществената поръчка на стойност около 94 млн. лв., представи два идейни проекта, които предвиждаха изцяло нова конструкция на сградата. Тогава стана ясно, че ще бъде използвана основата на стария бетонен скелет, като горната част ще бъде изградена наново. Това, според КАБ, напълно противоречи с издаването на виза за строителство на нова сграда, която според служебния регионален министър Виолета Комитова е единственият начин да бъде построена болницата.

Камарата на архитектите също така смята, че не може цената да е същата при вариант с реконструкция на стария строеж и при изцяло нова сграда – с различна конфигурация и по-малка площ.

Архитектите посочват, че трябва да е налице прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране, както и да бъде проведен архитектурен конкурс за изработване на идеен проект на бъдещата болница. Целта е да има по-голяма конкуренция на проектантските идеи, за да бъде избрано оптимално решение.

От Камарата посочват още, че само след успешно преминаване на тези етапи и изясняване на параметрите на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането й.  

Припомняме, че подадена жалба в Комисията за защита на конкуренция от страна на Камарата на архитектите през 2019 г. стопира обществената поръчка за болницата. Тогава професионалната организация се обяви против заложените параметри на търга и ги определи като „порочни“, както и че не гарантират качеството на изпълнение на сградата. Според експертите в стария проект няма изисквания за пожарна безопасност, електрооборудване, ВиК, отопление, вентилация и пр. Министерството на здравеопазването тогава възобнови обществената поръчка, след като КЗК остави без уважение жалбата на КАБ.

Taĸa в нaчaлoтo нa 2020 г. Kиpил Aнaниeв избpa изпълнитeл, a имeннo ДЗЗД „Дeтcĸo здpaвe“, c yчacтници „Глaвбoлгapcтpoй“ AД, „ГБC-Πлoвдив“ AД и „Глaвбoлгapcтpoй Интepнeшънaл“ AД. MЗ пoдпиca дoгoвop нa cтoйнocт 93.4 млн. лв. c ДДC.

Заради недоволството на професионални организации на проектанти, архитекти, както и родителите, дори бившият премиер Бойко Борисов се застъпи за изграждането на чисто нова сграда, но до събарянето на старата така и не се стигна.

Подкрепи Economic.bg