Борисов се съгласи: Националната детска болница ще бъде изградена наново

Премиерът Бойко Борисов се съгласи 50-годишният бетонов скелет все пак да бъде разрушен и педиатрията да бъде построена от нулата

Борисов се съгласи: Националната детска болница ще бъде изградена наново

Снимка: МС

3740 ~ 2 мин. четене

Бетоновият скелет на сградата в двора на „Александровска болница“ в столицата, върху който правителството искаше да изгради Национална многопрофилна детска болница, все пак ще бъде съборен. На мястото на започнатия през 70-те години на миналия век строеж все пак ще бъде изградена, но от нулата, модерна педиатрична болница, в която ще бъде гарантиран достъпът на специалисти и от съседните високоспециализирани лечебни заведения. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов, който днес се срещна в Министерския съвет с представители на протестиращи срещу строежа на лечебното заведение.

Промяната в правителствената позиция идва след близо година критики от страна на архитекти и проектанти, обжалвания на обществената поръчка и няколко протеста на педиатри, които твърдят, че 50-годишният бетонов скелет не е подходящ за лечебно заведение.

„С много любов искаме да направим новата детска болница. Нещо, което е заченато в проблем, каквото и да направим, и златна да я направим тази болница, винаги ще има недоволни от нея. Затова решихме да я съборим старата сграда, но мястото е много добро, в клъстер от други болници, в паркова среда“, коментира Борисов днес, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

Премиерът Борисов посочи, че очаква от представителите на организациите в хода на работните процедури да му предоставят предложенията си и архитектурните решения. „Аз много ценя работата на архитектите, тъй като да намериш общото между инженерното и архитектурното решение е голям талант и вие го знаете“, заяви министър-председателят Бойко Борисов.

В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Припомняме, че на 2 април Ананиев подписа договор с обединение ДЗЗД „Детско здраве“ за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница. Общата стойност на договора е 93.4 млн. лв. с ДДС.

Коментари: 0