Поръчката за детската болница в София отново тръгна

Търгът беше оспорен от Камарата на архитектите, но КЗК остави без уважение жалбата

Поръчката за детската болница в София отново тръгна

Снимка: Economic.bg/Архив

Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за изграждане на национална многопрофилна детска болница. Това стана възможно, след като Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение жалбата на Камарата на архитектите в България срещу търга на стойност 95.4 млн. лв. с ДДС.

Определението на Комисия не е обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила, съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

Крайният срок за подаване на офертите се удължава до 15 октомври 2019 г. Постъпилите предложения ще бъдат отворени на публично заседание, което ще се проведе в сградата на Министерството на здравеопазването, на площад "Света Неделя“ № 5 от 11:00 часа на 16 октомври 2019 г. На публичното заседание могат да присъстват участниците в процедурата или техни упълномощени представители, както и представители на медиите.

Първият срок за събиране на оферти беше 20 август, после беше удължен до 11 септември.

От Камарата на архитектите смятат, че сегашните параметри на търга са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата. В жалбата бяха записани два основни проблема – видът на процедурата и обемът и съдържанието на техническото задание. Според експертите няма изисквания за пожарна безопасност, електрооборудване, ВиК, отопление, вентилация и пр.

Здравното министерство предвижда болницата да бъде изградена на мястото на недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Според поръчката болницата може да се построи за три години като се използва сегашната конструкция.
Коментари: 0