Интернет секторът създава $2.1 трлн. от икономиката на САЩ

Според Internet Association той е четвъртият най-голям сектор в страната

Интернет секторът създава $2.1 трлн. от икономиката на САЩ
Интернет секторът в САЩ е създал 2.1 трлн. долара от американския брутен вътрешен продукт (БВП) през 2018 г., пише Reuters, цитирайки доклад на Internet Association. Това се равнява на близо 10% от общата икономика на страната.

Анализът се появява в момент, в който технологичният сектор е подложен на все по-голяма критика, а някои законодатели призовават за разделянето на големите технологични компании като Facebook, Amazon и Google, както и за засилване на антитръстовия контрол.


Според проучването интернет секторът е четвъртият най-голям в САЩ след недвижимите имоти, администрацията и производството.

В технологичния сектор са заети директно близо 6 млн. души, или 4% от работната сила в САЩ. Капиталовите разходи на фирмите се оценяват на 64 млрд. долара. Проучването установява също, че интернет секторът косвено подкрепя други 13 млн. работни места.

През 2015 г. Internet Association оцени приноса на интернет сектора на 966.2 млрд. долара, или 6% от БВП.
Американското Бюро за икономически анализи (BEA) изчисли през април, че „дигиталната икономика“ представлява 6.9% от БВП за 2017 г., или 1.35 трлн. долара, което я поставя на седмо място като цяло. Това определение включва инфраструктура, позволяваща цифрови технологии, трансакции за електронна търговия и цифрови медии, но не включва услуги за споделяне на превозни средства и други стоки и услуги, свързани със споделената икономика.

Проучването на Internet Association е използвало правителствени данни за 2018 г. за оценката си на приноса на интернет сектора към американската икономика.

Кристофър Хутън, главният икономист на групата, заяви, че интернет индустрията „създава работни места във всеки сектор на икономиката“ и добавя, че новият анализ по-точно отчита икономическото въздействие на интернет.
Коментари: 0