„Хийтроу“ отчита огромни загуби, иска свободно пътуване за ваксинирани

Някога най-натовареното летище в Европа изостава значително от своите конкуренти заради правителствените мерки

„Хийтроу“ отчита огромни загуби, иска свободно пътуване за ваксинирани

Снимка: Heathrow Airport/Twitter

708 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Лондонското летище "Хийтроу" призова правителството на Великобритания да позволи на ваксинираните пътници да пътуват през него. Някога най-натовареният аеропорт се оплаква, че вече изостава от европейските си конкуренти и е натрупал загуба от 4 млрд. долара в пандемията, съобщава Reuters.

По-малко от 4 млн. души са пътували през летището през първата половина на 2021 г. – ниво, равняващо се на 18 дни работа при трафика от 2019 г.

От Управителния съвет на летището твърдят, че очакват общо 21.5 млн. пътници през 2021 г.

Великобритания изостава от своите конкуренти в ЕС в международната търговия, след като толкова бавно премахва ограниченията", заяви главният изпълнителен директор на летището Джон Холанд-Кей.

Британската туристическа индустрия продължава да понася последствията от нарастващите случаи на COVID-19 в страната. Предпазливостта на правителството води до промени в правилата и отмяна на мерките в последния момент.

"Хийтроу" заяви, че е увеличил ликвидността до 4.8 млрд. лири и е поискал отказ от споразумението си за ICR за финансовата 2021 г. поради натиска върху паричния поток.

За първите 6 месеца на 2021 г. "Хийтроу" отчете коригирана загуба преди данъци от 787 млн. лири (1.08 млрд. долара), в сравнение със загубата от 471 млн. за същия период на миналата година, която беше засегната само наполовина от пандемията.

Подкрепи Economic.bg