Възможно ли е ТЕЦ „Марица-изток 2“ да стане зелен хъб?

Държавната централа е жизненоважна за енергийната система на страната, но наближава забраната за използване на въглища

Възможно ли е ТЕЦ „Марица-изток 2“ да стане зелен хъб?

Снимка: Economic.bg/Архив

2357 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

ТЕЦ „Марица-изток 2“ да бъде преобразуван в зелен хъб. Това е заложено в експертен анализ "Визия 2030 – За по-евтина и чиста електроенергия", изготвен от CWP Global – специализирана компания за инвестиционни проекти в енергетиката. Планът за развитие на енергетиката бе представен на пресконференция, в която участваха експерти от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), Българската фотоволтаична асоциация (БФА) и Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ).

ТЕЦ "Марица-изток 2" е жизненоважна за енергийната система на България. Ако в момента не съществуваше, нямаше да имаме ток. Ние не предлагаме да затворим енергийния комплекс, а плавно да го преобразуваме в зелен хъб", това каза Димитър Енчев, директор на CWP Global.

Той обясни, че преди тази трансформация трябва да се построят нови капацитетни мощности. Върху рекултивирания терен, част от държавния ТЕЦ, да се изгради фотоволтаичен парк, от който държавата да печели.

В доклада се посочва, че са унищожени 240 хил. кв. км площи от дейността на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Това е достатъчно място за изграждане на индустриална зелена зона. Според оценките на енергийните експерти до 2038 г. въглищните централи ще бъдат затворени. Приблизително това е датата, заложена и в Българския План за възстановяване и растеж, който в момента се разглежда от Европейската комисия.

В последните 10 години никой не е имал смелостта да каже на хората, които работят в ТЕЦ „Марица-изток“ какво точно ще се случи. Маришкият басейн е най-добре енергийно свързан в България. Има десетки квалифицирани работници, които да работят в тази зелена зона“, обясни Енчев.

Той е категоричен, че електроенергията, произвеждана от вятър и слънце, е на много по-ниска цена в сравнение с тока, който се произвеждан от въглищните централи. България има няколко хиляди мегавата вятърен и соларен потенциал, който може да произвежда електроенергия на цена от 80 до 100 лв. на мегаватчас.

Според данни от експертния анализ вятърните и слънчевите електроцентрали изцяло ще заместят електроенергията от въглища, произвеждана през 2030 г. Ще се наблюдава и увеличение на производството от биомаса и от геотермални електроцентрали. Газовите върхови централи ще се използват предимно в студените месеци на годината, когато консумацията на електричество в региона е най-висока.

Според Енчев в този сценарий ще се пестят по 2 млрд. лв. на година от разликата в цената на електроенергия.

Председателят на БФА Миглена Русинова коментира, че асоциацията е подкрепила проекта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) в Плана за възстановяване, който е на стойност повече от 500 млн. лв. Тези пари са свързани с дигитализация на мрежата и модернизиране на електропреносната мрежа, така че тя да може да интегрира и управлява нови над 4000 мегавата мощности от възобновяеми източници.

Не очаквам да има проблеми при реализирането на сценария "2020-2030". "Изключително важно е да се реализират инвестициите в електроразпределителните мрежи", каза Русинова.

Ако планът бъде реализиран, България ще привлече инвестиции от над 15 млрд. лв. 20 000 нови работни места ще бъдат открити в индустриите на бъдещето, смятат авторите на доклада.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg