Прокуратурата откри „изпрани“ 53 млн. лв. от парите за „Хемус“

Става въпрос за авансово преведени държавни средства, които обаче не са отишли за строителството на магистралата

Прокуратурата откри „изпрани“ 53 млн. лв. от парите за „Хемус“

Снимка: Красимир Свраков

12540 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Строителство на магистрала Хемус

Един човек е отговорен за изпирането на 53 млн. лв. държавни средства, предвидени за строежа на магистрала "Хемус". Става въпрос за 42-годишния Б. К., който е създал мрежа от "кухи" фирми и подставени лица, чрез които изтеглили в кеш средствата.

Съобщението на държавното обвинение подкрепя изнесената преди месеци информация от вътрешния министър Бойко Рашков и службите, че при предишното управление на държавата са изнесени 60 млн. лв. с чували в неизвестна посока. Става въпрос за злоупотреба с авансово преведените суми от държавното "Автомагистрали" към частни строителни фирми.

Софийска градска прокуратура (СГП) е започнала досъдебно производство, образувано в условията на неотложност, и се води от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че Б.К. е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат "фиктивни" управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за Лот-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие Б.К. лично придружавал "фиктивните" управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли на Б.К.

По този начин с общо 52 деяния в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. Б.К. получил сума в размер на 53 060 861 лева.

Б.К. е задържан с постановление на наблюдаващите прокурори за срок до 72 часа. Предстои СГП да внесе в съда искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая продължава.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg