Няма кой да бори корупцията в МВР, липсват кадри

В повечето дирекции на вътрешното ведомство има дефицит на служители

Няма кой да бори корупцията в МВР, липсват кадри

Снимка: Стоян Йотов

3779 ~ 2 мин. четене

Министерство на вътрешните работи изпитва сериозен дефицит на кадри. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до депутат от управляващото мнозинство, съобщава БГНЕС.

Статистиката показва, че средният процент незаети щатни бройки за вътрешното ведомство възлиза на 12,9. В щатове това означава, че МВР работи с 6281 души по-малко от необходимите.

Най-сериозно е положението с недостиг на кадри в Дирекция „Международни проекти”, където незаетите щатни бройки са 33% или почти 3 пъти над средния за вътрешното министерство.

Оказва се, че хроничен недостиг на кадри има и в дирекцията, която бори корупцията в МВР – „Вътрешна сигурност”. Там процентът на незаетите места е 21,8%. Оказва се, че за разследвания за злоупотреба от страна на близо 49 хил. служители отговарят едва 165 души. Незаети са 36 бройки.

Недостиг на експерти МВР изпитва и в областта на криминалистиката и криминологията. Заетите в специалния институт на МВР, който извършва ключови изследвания за тежки престъпления са с цели 25% по-малко от необходимия щатен състав.

Във времената, в които престъпниците използват най-модерните технологии за да прикриват дейността си, оказва се, че дирекция „Комуникационни и информационни системи” е с недокомплект в размер на 17,6%. 75 незаети щатни бройки има и дори дирекцията, която отговаря за приемане на повикванията на националния телефон за спешни обаждания 112.

Почти 1000 щатни бройки за пожарникари и спасители се водят като вакантни. В „Гранична полиция” работят 6847 служители, а трябва да са с още 825 повече, за да изпълнява дирекцията ефективно задълженията си по охрана на държавната граница.

От друг отговор на Бъчварова става ясно още, че в МВР липсват дори кадри, които да заемат ръководни длъжности. 204 щатни бройки за началници са незаети, признава Бъчварова. 

Подкрепи Economic.bg