Daily Mail: България издига нова „Желязна завеса“

Страната се връща към времето на Студената война, строейки ограда с бодлива тел по границата с Турция

Daily Mail: България издига нова „Желязна завеса“
4325 ~ 3 мин. четене

България се връща към времето на Студената война, работейки по възстановяването на оградата от бодлива тел по границата с Турция, позната от съветската епоха. Това коментира в. “Daily Mail“, като уточнява, че този път целта на съоръжението е да спре мигрантите, които се надяват на нов живот в Европа.

Оградата се изгражда, за да запечата цялата граница на България и да се предотврати възможността страната да се превърне в нова врата към Стария континент. Държавата е готова да издигне такава и по границата с Гърция, предупреди премиерът Бойко Борисов. 

Местните власти се надяват да отблъснат безмилостните престъпни банди, които експлоатират цели семейства, бягащи от война и терор в Сирия, Ирак и Северна Африка и да попречат на опита им да влязат в Европа през България.

Новата „Желязната завеса“ идва 25 години след като ръждясали наблюдателни кули и огради спирали хората, бягащи от комунизма през границата с Турция. „Едно време беше различно. Тогава нямаше прииждащи бежанци, а български затворници и други, които искаха да избягат“, разказва Иван Петков, пенсионер от село Щит.

Оградата е част от усилията на България да избегне превръщането си в част от нов мигрантски маршрут към ЕС, след като страните от Западните Балкани затвориха границите си за нелегални имигранти.

Съоръжението се пази от денонощна въоръжена охрана, разположена на стратегически места. Гранична полиция наблюдава териториите в съседна Турция от високи кули с бинокли. Инфрачервените камери и датчици лесно засичат родителите, които пренасят децата си, опитвайки се да се вмъкнат през югоизточната граница на Европа под прикритието на нощта.

България е една от малкото държави в Източна Европа, която регистрира и взема отпечатъци от всички мигранти и то много преди атаките в Париж.

За да укрепи границите си, България вече планира да издигне друга ограда по границата си с Гърция на юг, която е с дължина около 500 км. „Основната заплаха идва от гръцката граница. Тя е много дълга и незащитена. Притесняваме се, че гръцкото правителство не взема необходимите мерки през последните месеци. Готови сме да издигнем бариера, ако е необходимо“, заяви премиерът Борисов в парламента.

Унгарският му колега Виктор Орбан заяви, че трябва да се издигне ограда на границите на Македония и България с Гърция, за да се ограничи притока на мигранти.

Това се случва след като турски селяни съобщиха, че броят на бежанците, влизащи нелегално в страната, драстично е намалял, вследствие на споразумението с ЕС миналата седмица.

Всички „незаконни мигранти“ преминаващи от Турция в Гърция ще бъдат връщани обратно. Случаят на всеки новопристигнал ще бъде разглеждан индивидуално от гръцките власти. В същото време за всеки сириец, върнат в Турция, ЕС ще приема по един, който е регистриран легално в южната ни съседка.

„Преди споразумението с ЕС имаше стотици бежанци, преминаващи морето оттук. Сега няма такива“, споделя 50-годишният турски рибар Хасан Балджъ. Мигрантите се страхуват, че дори да успеят в опасното морско пътуване, те ще бъдат връщани веднага щом достигнат турския бряг. Така мечтата им за нов живот в Европа започва да се изплъзва.

18-годишният Асам е бежанец от Дамаск. Той е сирак, живее в Измир от 6 месеца, но би искал да живее в Германия. „Наистина не знам какво да правя. Тук в Измир не можеш да намериш пари за храна и вода. Страдаме и се чувстваме унизени“, споделя той.  

20-годишният му приятел Уада, който е от Идлиб, твърди, че предпочита да се върне в Сирия, независимо от продължаващата война там. „Искам да се върна сред снарядите, бомбите, развалините – това е по-добре, отколкото да умра в Турция“, споделя младежът.

Друг млад сириец, който е работил като IT специалист в Дамаск, става част от мрежа за трафик на хора. Той е спечелил около 10-15 хил. долара през миналата година, вземайки по 50-100 долара за всеки прекаран мигрант.

„Някои хора вече се страхуват да бъдат прекарвани през границите. Тази сделка (с ЕС) има лошо влияние върху бизнеса“, разказва той и добавя, че скорошното затваряне на гръцко-македонската граница също е отблъснало мигрантите.    

Подкрепи Economic.bg