„Няма причина да се бием помежду си – ние сме една нация”

Ким Чен-ун, лидер на Северна Корея

Цитат на деня:

„Няма причина да се бием помежду си – ние сме една нация”

Снимка: БТА

3338 ~ 1 мин. четене

Няма причина да се бием помежду си – ние сме една нация. Отне ни доста време, докато двете Кореи се съберат и си стиснат ръце. Докато стоя тук днес, мога да видя, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв - те не могат да бъдат разделени.

Това каза севернокорейският лидер Ким Чен-ун по време на днешната си историческа среща с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Сеул и Пхенян се съгласиха на направят Корейския полуостров свободен от ядрени оръжия, но не представиха някакви нови конкретни мерки за постигане на тази цел.

Двете Кореи потвърдиха в съвместно изявление след срещата между техните лидери, че целта им е да постигнат "безядрен Корейски полуостров чрез пълна денуклеаризация". По-рано Северна Корея използваше понятието "денуклеаризация", за да каже, че може да се разоръжи, само ако САЩ изтеглят своите войски от Южна Корея.

Ким и Мун също така обявиха, че двете страни от 1 май ще прекратят излъчването на пропаганда една срещу друга по високоговорители по границата и ще премахнат използваното за това оборудване. Те също така се съгласиха да спрат да пускат пропагандни листовки през границата.

Подкрепи Economic.bg