Ню Йорк дава зелена светлина за тестове на безпилотни коли

Щатските власти обявиха, че започват да приемат заявления от компании

Ню Йорк дава зелена светлина за тестове на безпилотни коли

Снимка: Pixabay

744 ~ 1 мин. четене
Ню Йорк влиза в списък на местата, по чиито улици ще могат да се движат безпилотни автомобили. Губернаторът на щата Андрю Куомо обяви, че в Ню Йорк вече се приемат заявления от компании, които искат изпробват своите превозни средства в реална среда, съобщава The Verge. 

Експериментът на Ню Йорк с автономни автомобили обаче ще бъде доста кратък. Законът, който позволява тези тестове, одобрени като част от щатския бюджет миналия месец, ще изтече на 1 април 2018 г. Стартирането на тестовете сега ще се окаже по-скоро мост към по-нататъшно разширяване на дейността. 

"Трябва да се уверим, че тези автомобили са безопасни и изпробвани по нашите пътища, като едновременно с това се даде възможност на обществото да се запознае с този вид технология", каза изпълнителният заместник-комисар на DMV Тери Еган.

По отношение на тестовете, както и на другите места в САЩ, зад волана на автономните коли трябва да има водач. Превозните средства трябва да "спазват федералните стандарти за безопасност и всички приложими стандарти за инспекция от Ню Йорк." Не е позволено маршрутите да преминават край училища или строителни зони. 

До края на идния март всички компании, извършили тестове по улиците на Ню Йорк, трябва да предоставят на властите подробен доклад с резултатите от направените проучвания. От своя страна, местните власти също ще наблюдават тестовете и ще публикуват свой доклад за самоуправляващите се автомобили до юни месец.
Подкрепи Economic.bg