Ню Йорк увеличава преднината си пред Лондон като водещ финансов център в света

Британската столица губи позиции заради Brexit

Ню Йорк увеличава преднината си пред Лондон като водещ финансов център в света

Снимка: Pixabay

Според проучване, проведено от групата Z/Yen и Китайския институт за развитие (CDI), Ню Йорк надделява  над Лондон в надпреварата за най-добрият финансов център в света.

Голямата ябълка набира 790 точки, за да оглави 26-ото издание на Индекса на глобалните финансови центрове. Индексът изследва 104 различни града.

Ню Йорк увеличава преднината си пред Лондон до 17 пункта, като домът на Уолстрийт се счита за водещ във всичките 5 измерени фактора: бизнес среда, човешки капитал, инфраструктура, финансов сектор, развитие и репутация.

Великобритания задържа второто място в класацията, докато предстоящият Brexit продължава да отслабва неговата позиция. Лондон с резултат 773 точки едва изпреварва Хонконг, който заема третото място с резултат 771 точки.

Професор Майкъл Майнели, изпълнителен председател на Z/Yen, заяви, че конкуренцията в горната част на индекса се засилва и Лондон може скоро да бъде изпреварев от повече от един град.

„Лондон е в спадаща втора позиция в световен мащаб и като първи в Европа на фона на висока променливост, произтичаща от политическата несигурност, Brexit, търговските войни и геополитическите вълнения. Азиатските центрове и възраждащият се Париж се борят за това второ място“, каза той.

Сингапур и Шанхай остават съответно на четвърта и пета позиция, а седем от първите десет места в индекса са заети от градове в азиатско-тихоокеанския регион.Нов отделен индекс за първи път определя най-добрите градове за финтех компаниите. Китайските центрове заемат пет от първите седем места в този индекс, водени от Пекин и Шанхай. 

Ню Йорк, Лондон, Сингапур, Сан Франциско и Чикаго също участват в челната десетка за финтех.
Коментари: 0