Великобритания планира да намали тарифите за внос от САЩ

Пакетът засега среща подкрепата на ресорния министър

Великобритания планира да намали тарифите за внос от САЩ

Снимка: БТА

692 ~ 2 мин. четене

Обединеното кралство планира да намали тарифите за внос от САЩ на селскостопански стоки, за да постигне напредък по споразумението за свободна търговия, съобщи в четвъртък Financial Times, позовавайки се на правителствени служители.

Британският департамент за международна търговия обмисляше „голям пакет отстъпки“ за преговарящите от Съединените щати през следващите месеци, за да намали разходите за определен селскостопански внос.

Пакетът е ръководен от министъра на търговията на Обединеното кралство Лиз Трус, но е изправен пред вътрешно противопоставяне от страна на министъра на околната среда Джордж Юстис, който изрази опасения, че подобна стъпка може да навреди на фермерите във Великобритания, се казва в информацията.

Загриженост относно подобни намаления на тарифите също е изразена от служители на Министерството на храните, околната среда и селските райони.

Миналата седмица Съединените щати и Великобритания започнаха официални преговори за споразумение за свободна търговия, обещавайки да работят бързо за постигане на сделка, която би могла да противодейства на масовото затягане на пандемията от коронавирус върху търговските потоци и икономиките на двете държави.

В разговорите, които ще се проведат на практика, ще участват над 300 служители и служители на САЩ и Великобритания в близо 30 групи за преговори.

Очакваше се селското стопанство да бъде сред най-големите проблеми в преговорите, предвид силното британско противопоставяне на американските генетично модифицирани култури и антибактериални лечения за домашни птици.

Търговията със стоки между Съединените щати и Обединеното кралство е оценена на 127.1 млрд. долара през 2018 г., като двете страни са приблизително в баланс, докато търговията с услуги надхвърля 134.8 млрд. долара. Великобритания е седмият по големина партньор за търговия със стоки на САЩ след Южна Корея, според американското статистическо бюро.

Подкрепи Economic.bg