Обявиха всички цесии в КТБ по време на специалния надзор

В списъка са включени над 1500 граждани и фирми

Обявиха всички цесии в КТБ по време на специалния надзор
3728 ~ 2 мин. четене

Синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха списъка на всички граждани и фирми, които са направили цесии и прихващания в банката по време на специалния надзор. Това става ясно от съобщение на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Според данни на БНБ цесиите в банката са за над 1,2 млрд. лв., а прихващанията – за над 779 млн. лв.

В списъка са включени над 1500 граждани и фирми. Сред физическите лица е министърът на културата Вежди Рашидов. Той е направил цесия с  депозит от 661 хил. лв. и с друг от 950 хил. евро. Бизнесменът Едоардо Миролио също е прехвърил на друг собственик три депозита. Единият е за над 12 млн. лв. Той е направил цесия и с депозит от 2,2 млн. долара и 920 хил. евро. Съпругата на бившия премиер Иван Костов Елена също е продала депозит от 230 хил. лв. на друго лице.

Сред фирмите, които са правили депозити и прихващания има редица енергийни компании. Например „Булгаргаз” е прехвърлила свой депозит в КТБ за над 12 млн. лв. Дружеството „Елит Петрол” също е направило десетки прихващания за милиони левове. В списъка с цесиите и прихващанията са включени още военният завод „Дунарит”, БТК и др.

Синдиците на КТБ бяха задължени да оповестят кои граждани и фирми са направили цесии и прихващания по време на специалния надзор на банката с промени в Закона за кредитните институции. Те бяха изготвени от временната парламентарна комисия за КТБ. Синдиците вече обявиха списъци на лицата, които са ползвали привилегирована лихва по влоговете си и са се разпореждали с тях по време на специалния надзор. 

Подкрепи Economic.bg