Българин в топ 30 на най-обещаващите финансисти според Forbes

Мисията на идеята му е да вдъхнови ново поколение инвеститори

Българин в топ 30 на най-обещаващите финансисти според Forbes
5034 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

"30 под 30" или „младежката вълна”, която залива Уолстрийт представя големи и мощни финансови компании, които привличат все повече хора под 30 години. Интересното тук е, че те заемат ключови позиции, които обичайно са патентовани за по-възрастни банкери.

Тази тенденция се наблюдава в големите банки: Goldman Sachs, фондове за дялово участие Blackstone Group и хедж фондове като Pershing Square Capital Management. Това пише авторитетното американско издание Forbes, което представи класацията си „30 под 30” във финансовия сектор. В нея влизат 30 млади мениджъра под 30 години, които работят в областта на финансите.

Един от тях – българинът Владимир Тенев. Той е съосновател на приложението Robinhood – то предлага безплатна търговия на фондовите борси. От старта си в App Store през 2014 г., приложението е изпълнило сделки за над 2 милиарда долара. Компанията получава финансиране от 66 милиона долара от гиганти като Google Ventures и Andreessen Horowitz.

Robinhood Smartphone приложението позволява на хората да инвестират в публично търгувани компании и борсово търгувани фондове, регистрирани на щатските борси, без да заплащат комисионна. Около 80% от настоящите клиенти на Robinhood принадлежат към "поколението на хилядолетието" (хора на възраст между 18 и 29 години, има около 90 милиона от тях в САЩ) и текущата средната възраст на клиентите на приложението е 26 години.

Мисията на Robinhood е да направи финансови инструменти, достъпни за всички и да вдъхнови ново поколение инвеститори, пише британската Wikipedia.

Танев се запознава с партньора си Байджу Бат в Станфорд, където Владимир учи математика, а Бат физика. Така малко по-късно те стават съквартиранти и заедно създават идеята за приложението. Тенев и Бат осъзнават, че високочестотните трейдъри и фирмите за електронна търговия реално не плащат нищо, за да сложат трейдърите на пазара и това ги вдъхновява да стартират Robinhood. Двамата редовно се появяват в бизнес телевизионни предавания, включително Bloomberg West, CNBC, CNN и Fox Business News.

Владимир Тенев е роден в България, но когато е на 4 години, семейството му се мести в САЩ. Баща му е икономист и работи в Университета на Делауер, става ясно от интервю на Тенев и от други международни източници .

Подкрепи Economic.bg