„Гражданска отговорност“ ще поскъпне с 10%

Задължителният стикер трябва да отпадне, заяви Борислав Богоев

„Гражданска отговорност“ ще поскъпне с 10%
4118 ~ 1 мин. четене

Задължителната застраховка за автомобилитите „Гражданска отговорност” ще поскъпне тази година с близо 10%. Това прогнозира бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и застрахователен експерт Борислав Богоев пред БНР.

Сред причините за поскъпването на полицата са промените в Кодекса за застраховането, които създавали хаос на пазара, счита експертът. В края на миналата година депутатите въведоха възможност застраховката да се сключва по интернет. Народните представители обаче не отмениха задължителния стикер. Така дори и човек да плати полицата онлайн, хартиените документи трябва да бъдат разменени чрез куриер.

Експерти от бранша отдавана прогнозират, че застраховката ще поскъпва, тъй като цената й е една от най-ниските сред държавите от ЕС. Заради високата конкуренция на пазара у нас обаче не се очаква значителен ръст в цената.

„Нещо повече, задължително в Кодекса за застраховането вече има разпоредба застрахователните компании да издават стикера „Зелена карта”, което още повече затруднява застрахователните компании”, коментира Богоев. Той настоява депутатите да предложат нови промени, с които това изискване да отпадне. Бившият зам.-шеф на КФН припомни още, че 95% от полиците се издават на автомобили, които се движат в страната и в рамките на ЕС. Сертификатът „Зелена карата” обаче е задължителен само за коли, които се използват извън територията на Съюза.

Бившият зам.-председател на финансовия надзор настоява още стикерите за „Гражданска отговорност” да отпаднат. Според него докато това не стане, възможността за сключване на полицата по интернет остава половинчата. 

Подкрепи Economic.bg