АПИ не вижда причина за удължване срока на винетките

Това би било дискриминация спрямо хората, които са закупили краткосрочни винетки, обясни Олег Асенов

АПИ не вижда причина за удължване срока на винетките

Снимка: Economic.bg/Архив

2267 ~ 1 мин. четене
Пътните такси са държавни такси и подлежат на плащане дори в ситуация на извънредно положение. Това заяви проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”(АПИ), пред БНР. 

Според него АПИ има “обективни прагматични аргументи”, които не позволяват заради ограничителните мерки да се удължи срока на неизползваните, но вече закупени от гражданите винетки.

Той допълни, че става дума „за по-малко от половината потребители на пътя”. Годишни винетки са закупили 48% от гражданите. Директивата, по която се събират таксите, забранява поставянето на една група в позиция на дискриминация спрямо друга, изтъкна той. Дискриминирани могат да се окажат 52% от потребителите, които са закупили краткосрочни винетки и не биха могли да се възползват от евентуално удължаване на срока за ползване, обясни той.

Пътуването не е напълно ограничено - може да се пътува по работа, за купуване на лекарства. Много хора пътуват, защото не са от областни центрове, каза още Асенов.

В условия на криза становището на АПИ не бива да бъде разглеждано като липса на солидарност, подчерта той.

Гражданите, ако намират нормативно основание да потърсят правата си, могат да го направят, каза той на въпроса дали след изтичане на извънредното положение може да се очакват дела от хора, които са закупили годишни винетки, но не са могли да ги използват поради мерките от извънредното положение.
Подкрепи Economic.bg