Петролът изтри част от натрупаните загуби от началото на годината

Петролът изтри част от натрупаните загуби от началото на годината

Снимка: БТА

508 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп заяви, че е провел разговор с руския президент Владимир Путин и саудитския престолонаследник Мохамед Бин Салман. Президентът на САЩ съобщи, че са обсъдили съкращения в производството на суров петрол в размер на 10 милиона барела от страните, като също така добави в Twitter, че съкращенията могат да бъдат дори в размер на 15 млн.

Американските акции нараснаха в четвъртък, водени от най-големият еднодневен ръст в цената на петрола. Dow Jones затвори 469 пункта по-високо, или 2.2%, при 21 413. S&P 500 се повиши с 2.3% до 2 526, докато NASDAQ се повиши с 1.7% до ниво от 7 487. За част от сесията, Dow Jones успя да се повиши с 534 пункта. Новината за възможното облекчение на натиска върху петрола помогна на енергийният сектор да възвърне част от загубите. Aker BP, TGS-Nopec и Lundin се покачиха с над 9%. Британската енергийна компания John Wood Group се покачи с около 15%. Европейските индекси затвориха деня с ниски повишения. Немският DAX и FTSE 100 нараснаха с около 25 пункта.

Петролът покри част от натрупаните загуби от началото на годината. WTI се покачи с 22% до края на деня, като на моменти се търгуваше над 27 USD за барел. Сорта Brent се покачи с над 20%. Цените на златото скочиха с над 1% в четвъртък, тъй като рекордно високите седмични молби за помощи при безработица в САЩ накара инвеститорите да потърсят сигурността на ценния метал.

Икономически данни – САЩ

Днес погледът на инвеститорите ще бъде насочен към промяната на броя на заетите в неселскостопанския сектор. Създаването на работни места е един от най-важните показатели за потребителските разходи, който представлява голяма част от икономическата активност. Очакванията на анализаторите са броят на заетите лица в неселскостопанския сектор да се понижи с 100 000.

RingCentral Inc.

Софтуерната компания за онлайн комуникация беше една от малкото, които не бяха силно засегнати от пандемията. Търсенето на такъв тип софтуер нарасна последните месеци, след като повечето бизнеси бяха принудени да прехвърлят работното си място у дома. Основният конкурент на Zoom срещна подкрепа на ниво около 210 USD. Следващото ниво на съпротива е 250 USD.

EUR/USD

След като срещна ниво на съпротива около 1.1144, валутната двойка евро-долар отново се търгува под 50 периодната пълзяща средна. Очакваме цената да продължи да се движи в низходяща посока до ниво от 1.0611.

Oil US

Цената на петрола срещна силна подкрепа на ниво от 20.30. След като Доналд Тръмп заяви, че е провел разговори с Русия и Саудитска Арабия във връзка с ограничения в производството на суров петрол, цените на черното злато се изстреляха с най-големият дневен ръст в историята. На моменти цената успя да достигне 27 USD  за барел, но след това последва корекция до нивото на съпротива образувано от предходен връх около 25.20 USD.

Germany 30

Индексът NASDAQ срещна ниво на подкрепа около 7 377 образувано от дъната през септември 2019 година. В момента се движи около 50 периодната експоненциална средна, като линиите на бавният Стохастик се пресякоха, давайки ни сигнал за продължение на възходящият тренд.

Подкрепи Economic.bg