\"Омбудсманът е майка на народа\"

Мая Манолова, национален омбудсман

\

Снимка: Стоян Йотов

„Ако президентът е баща на народа, омбудсманът е майка на народа". Това каза националният омбудсман на България Мая Манолова пред bTV по повод номинациите й за кандидат за президент. Манолова за пореден път заяви, че благодари за номинациите, но не желае да се вижда в друга роля и е щастлива да работи като омбудсман. Тя отказа да коментира и темите, свързани с кандидат-президентската кампания.

Манолова обяви, че преди Коледа, заедно с православната църква, подготвя кухня за бедни с дарени храни. Акцията става възможна благодарение на отпадането на ДДС върху изхвърлените храни. Манолова припомни, че 700 хиляди тона храна годишно се унищожава. И даде пример - луксозен хотел с претрупани блок маси изхвърля храна, вместо да я даде на съседния дом за възрастни.

Търговските храни и сега унищожавали храни, като за целта трябвало да платят по 19 ст./кг на екарисаж и около 1000 лв. ДДС за 5 кг.

Изготвила съм предложение как да се осъществи контрол върху дарените храни, за да не останат гладните гладни и да се източва ДДС, каза Мая Манолова.

Тя допълни, че през август с екипа й са подготвили седем законопроекта, които вече са внесени в парламента. Един от тях е за ограничаване на правомощията на банките - да не могат по бързата писта да се снабдяват с изпълнителен лист, друг - да се ограничат таксите на частните съдебни изпълнители, за да не може дълг от 100 лв. да става 1000 лв.

"Настъпвам сериозни интереси и бизнеси за милиони и затова няма как да не съм в сблъсък. Заплахи, че ще бъда поръчана в жълтите медии. Обаждат ми се именити адвокати, които ми казват, че се търсят кандидати, които да работят срещу мен. Благодаря им. Не отива на институцията омбудсман да се оплаквам. Не, не е възможно да е приятелски огън. Съвсем други са интересите. Заплахите са от монополистите", каза още тя.

Ако институциите си вършат работата, не трябва всеки проблем да се отнася до премиера, смята Манолова.
Коментари: 0