Собственикът на Zara отново е най-богатият човек в света

Амансио Ортега изпревари Бил Гейтс

Собственикът на Zara отново е най-богатият човек в света

Амансио Ортега, испанският гений в продажбите на дребно, собственик на веригата Zara, задмина съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и вчера отново стана най-богатият човек в света. Акциите на бизнеса на Inditex – компанията-майка, притежаваща Zara, Bershka, Massimo Dutti и Pull&Bear, в сряда поскъпнаха с 2.5%, повишавайки състоянието му с 1.7 млрд. долара.

Така Ортега вече притежава 79,5 млрд. долара, а състоянието на Гейтс е 78,5 млрд. долара, става ясно от рейтинга на Forbes World's Billionaire. 

Въпреки впечатляващoто състояние на Ортега, много хора никога не са чували за него. 80-годишният испанец яростно пази личния си живот и е давал едва няколко интервюта за пресата. Ортега и втората му съпругата живеят в дискретна сграда в апартамент в Ла Коруня, Испания, в близост до голямо пристанище на Атлантическия океан.

Собственикът на Zara също така е купил най-високият небостъргач в Испания, Торе Пикасо в Мадрид, сградата струва 536 млн. долара. Той е собственик и на The Epic Residences and Hotel в Маями, смятан за един от най-добрите и луксозни хотели в САЩ.

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън е голям фен на дизайна на Zara и често се снима в облекла на марката. 

Аманисио Ортега е собственик на Inditex, която обединява повече от 6750 магазина и притежава известни марки като Zara, Oysho, Massimo Dutti, Bershka, Pull&Bear, Zara Home, Stradivarius и Uterqüe. Брандовете на Ортега разчитат на средната класа и не се опитват да завладеят пазара на луксозни дрехи. Тази стратегия се отплаща добре. Сега производителите на луксозни стоки изпитват трудни времена, заради икономическата ситуация в Китай, а именно забавянето на търсенето в Китай и Хонконг.

В страната, която наскоро излезе от рецесия, която е унищожила предприятия и работни места, Ортега е рядко срещан магнат. Синът на железопътен работник започва професионалния си живот на 14 г., като доставчик в северния град Ла Коруня. В рамките на няколко години той започва да прави нощници, бельо и бебешки облекла и първата Zara открива в Испания през 1975 г.

Ортега никога не дава интервюта и рядко се снима. Той е убедителен и ентусиазиран бизнесмен, който въпреки постепенното предаване на управлението на Zara през последното десетилетие, продължава да бъде активна част от нея, казват хора, запознати с дейността на Inditex.

Световната ранглиста на сп. Forbes на милиардерите в реално време е различна от годишната класация на списанието. Дневното обновяване на финансовото състояние на най-богатите хора в света е въз основа на стойността на акции и други ценни книжа, които са собственост на бизнесмените.

Коментари: 0