OMV продава бизнеса си във Великобритания

Компанията има значителен портфейл на лицензи в британското Северно море

OMV продава бизнеса си във Великобритания
3833 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Австрийската петролна и газова група OMV продава бизнеса си във Великобритания, пише Reuters. Купувач е британската нефтената компания Siccar Point Energy, а общата стойност на сделката е $1 млрд. Очакванията са, че тя ще бъде финализирана до март 2017 г., но ще бъде в сила от 1 януари.

OMV слага край на дейностите по проучване в Обединеното кралство, защото иска да избяга от високите разходи за проучване, които плаща в области като Северно море. Според условията на сделката Siccar ще плати на OMV $750 млн. в брой и още $125 млн. след окончателното приключване на сделката. С другите $125 млн. ще бъдат покрити инвестициите в Rosebank.

OMV работи в Обединеното кралство от 2004 г. и разполага със значителен портфейл от лицензи за добив в британската част на Северно море и на запад от Шетландските острови. От сделката, която е в очакване на одобрение от регулаторните органи 
OMV не очаква положителен ефект върху финансовите си резултати, а напротив - загуби от приблизително 350 млн. евро по текущи валутни курсове. 

Британската OMV работи в Обединеното кралство от 2004 г. насам. Тя има значителен портфейл на лицензи в британското Северно море и на запад от Шетландските острови.

Подкрепи Economic.bg