Онлайн пиратството ще води до 10 години затвор във Великобритания

Най-засегнати ще са споделящите информация с нарушени авторски права

Онлайн пиратството ще води до 10 години затвор във Великобритания
Автор: Economic.bg
Великобритания е на път да направи промени в законодателството си, които да увеличат драстично санкцията за нарушаване на авторските права в интернет. Според информация на Gizmodo на второ четене в английския парламент са внесени промени в Закона за дигиталната икономика (Digital Economy Bill), които предвиждат разпространителите и използващите нелегален софтуер да лежат до 10 години в затвора. Досега този срок беше пет пъти по-кратък.

Промяната идва след проучване на Британския отдел за защита на интелектуалната собственост, което е показало, че кражбите на интелектуална собственост в мрежата може да намалеят, ако санкцията бъде изравнена с тази, предвидена при фалшификации.

Въпреки че са застрашени, свалящите незаконно съдържание вероятно няма да бъдат засегнати пряко от промените, смятат експерти. Вероятно наказанията ще се прилагат за членовете на групи, които се занимават с качване на съдържание с нарушени авторски права.

Един от мотивите да се увеличи срока е, че така ще се даде шанс на съдиите да налагат наказания в съответствие с тежестта на нарушението. Всъщност 10-годишното наказание е предвидено за „пирати“, които продават физически версии на защитени продукти.

Коментари: 0