Борисов ще предложи на парламента да се платят 800 млн. лв. за „Белене“

След плащането на тази сума правителството ще опита да спре начисляването на лихви

Борисов ще предложи на парламента да се платят 800 млн. лв. за „Белене“
Автор: Economic.bg
Ще предложим да се вземе решение в парламента да платим около 800 млн. лв. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по повод задълженията на страната ни към руската компания „Атомстройекспорт“ за постояването на двата ядрени реактора за проваления проект АЕЦ „Белене“. Премиерът каза още, че вече е говорил с „някои колеги в Народното събрание“ по този въпрос.

Засега не е ясно кога точно ще се извърши плащането, но има смисъл това да се случи още тази година. Заради по-добрата събираемост на приходите (над 1.2 млрд. лв. над нивото от предходната година към юли) и заради натрупаната значителна сума във Фискалния резерв (над 12 млрд. лв. по сметки в БНБ към август) бюджетът ще може да понесе този разход дори без да се налага да се взима нов заем.

Според Бойко Борисов след плащането на парите ще може да се започнат разговори с руската страна, за да се спре начисляването на лихви по дължимата сума на стойност около 600 млн. евро. В момента държавата е длъжна да плаща над 320 хил. лв. лихви всеки ден, през който не се погаси главницата. От обявяването на решението на арбитража в Женева до сега на сметката на България би трябвало да са начислени близо 30 млн. лв.

В с. Венец, където премиерът присъства на традиционния събор, той каза още, че вече са направени конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна. „Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва.  Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, допълни Борисов.
Коментари: 0