ООН предупреди за „огромни“ последици от търговската война

САЩ и Китай ще си наложат вносни мита върху стоки за стотици милиарди, ако не се разберат до 1 март

ООН предупреди за „огромни“ последици от търговската война
1720 ~ 2 мин. четене
Търговският отдел към ООН (Unctad) предупреди, че повишаването на тарифите за внос на китайски стоки в САЩ ще има „огромни“ последици за световната икономика. В доклада се посочва, че азиатските държави ще пострадат най-много от търговската война, която се води между Вашингтон и Пекин.

Припомняме, че ако до 1 март двете държави не постигнат търговско споразумение, ще наложат една на друга вносни мита на стоки за стотици милиарди долари годишно. Влизането в сила на наказателните тарифи трябваше да стане много по-рано, но по време на срещата на Г-20 в Аржентина през ноември Доналд Тръмп и Си Дзинпин се разбраха да го отложат и да започнат преговори на държавно ниво.

Unctad предупреди, че ще има огромни разходи, ако търговската война ескалира. „Последствията ще са огромни“, заяви Памела Коук-Хамилтън, ръководител на търговския отдел към ООН, цитиран от BBC. „Последиците за цялата международна търговска система ще бъдат силно отрицателни“, смята тя.

Според нея по-малките и по-бедните страни ще пострадат най-много от външните шокове. По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара компаниите да се оттеглят от сегашните източноазиатски вериги за доставки. Според доклада на Unctad производителите от Източна Азия ще бъдат най-тежко засегнати, като се очаква свиване на износа от региона, равняващ се на 160 млрд. долара.

Но предупреждава, че ефектите могат да се усетят навсякъде. „Ще има валутни войни и девалвация, стагфлация, водеща до загуба на работни места и по-висока безработица и по-важното - възможността от зараза, или това, което наричаме реакционен ефект, което води до каскада от други мерки за изкривяване на търговията“, коментира Памела Коук-Хамилтън.

По-високата цена на американско-китайската търговия ще накара компаниите да се преместят от сегашните източноазиатски вериги за доставки, но докладът показва, че е малко вероятно американските фирми да поемат този бизнес.

Проучването е установило, че американските фирми ще вземат само 6% от 250 млрд. долара в китайския износ, които са обект на американските тарифи.

От приблизително 85 млрд. долара в износа на САЩ, които са обект на китайските тарифи, само около 5% ще бъдат поети от китайските фирми, показва проучването на ООН.

То е установило, че европейският износ ще нарасне със 70 млрд. долара, докато на Япония, Канада и Мексико ще нарасне с повече от 20 млрд. долара. Други страни, които биха могли да се възползват, са Австралия, Бразилия, Индия, Филипините и Виетнам.
Подкрепи Economic.bg