Цветът на океаните може да се промени до края на века

Изменението в климата засяга екосистемите на океаните

Цветът на океаните може да се промени до края на века
Цветът на океаните може да се промени. Това твърди ново изследване на учени от Масачузетския технологичен институт, съобщава "Евронюз". То е установило, че тъй като изменението в климата засяга екосистемите на океаните, това може да промени цвета на водата още в края на 21-ви век.

Макар че е малко вероятно промяната да е радикална, може да се очаква да виждаме по-ярко синя или по-зелена вода, тъй като глобалното затопляне повишава температурите.

Всичко се свежда до малък организъм, наречен фитопланктон, или водорасли, които съдържат хлорофил и живеят в океана. Тези организми са отговорни за голяма част от цвета, който виждаме.

Колкото повече фитопланктон има във водата, толкова по-зелен е цветът, и съответно - толкова по-малко е синьото.

Тъй като температурите продължават да нарастват, броят на тези организми на различни места ще се промени, което ще доведе до смяна на цвета на поне 50% от световните океани.

Броят на фитопланктона в океаните е от решаващо значение. Според Пит Струтън, доцент в Института за морски и антарктически изследвания в Университета на Тасмания, "фитопланктонът произвежда половината от кислорода в земната атмосфера и е в основата на хранителната верига."

Броят на фитопланктона в райони като субтропиците се прогнозира да падне, което ще доведе до по-синьо оцветяване на океаните. Докато водата около полюсите може да стане още по-зелена.

Тъй като глобалното затопляне причинява топене на леда, фитопланктонът ще расте в топящите се води, което ще направи цвета на океаните по-интензивен.
Коментари: 0