Orange поглъща конкурент за 10 млрд. евро

Сделката за Bouygues Telecom се очаква да бъде договорена до края на януари

Orange поглъща конкурент за 10 млрд. евро
236 ~ 2 мин. четене

Orange е подписал споразумение за поверителност с Bouygues, задълбочавайки преговорите за придобиване на телекома на конгломерата за 10 млрд. евро. За това съобщава френският вестник Le Journal du Dimanche, цитиран от MarketWatch.

Като част от потенциалната сделка, Orange ще плати на Bouygues 8 млрд. в акции и 2 млрд. в брой, посочва изданието. На 24 декември двете страни са подписали споразумение за поверителност, традиционна стъпка към по-официални преговори за сливане. Следващият етап е среща между двете страни този месец, по време на която ще се обсъдят детайли по продажбата.

Запознато с въпроса лица посочи през Dow Jones Newswires през декември, че началните етапи на дискусиите са започнали през октомври. Говорител на Orange отказа да коментира новината, а от Bouygues не бяха открити от MarketWatch за коментар.

Една потенциална сделка между Orange и Bouygues ще засили още повече силните позиции на най-големия френски телеком на пазара. Това е още една стъпка от целта на големите европейски телекомукационни компании да пораснат, за да могат да се конкурират с гигантите от Силициевата долина, които все по-често предлагат безплатни пакети от комуникационни услуги – от текстови съобщения до видео чат.

Изпълнителните директори на Orange са притеснени, че компанията им е твърде малка и че на фона на пазарните рискове тя ще е „плячка”, а не „хищник”, когато гигантите в индустрията започват лов. Пазарната капитализация на дружеството е приблизително 41 млрд. евро в сравнение с 54 млрд. евро за испанската Telefonica и 76 млрд. евро за германския гигант Deutsche Telekom.

Ако Orange придобие Bouygues Telecom, обединената компания ще има пазарна капитализация от почти 50 млрд. евро, в зависимост от това как инвеститорите оценят сделката.

По-рано през декември близък до Orange източник отбеляза, че компанията иска да „погълне, а не да бъде погълната”.

Подкрепи Economic.bg