Орлин Алексиев - най-успешният българин на рали Дакар

Днес той е сред най-активно действащите съветници в Столична община

Орлин Алексиев - най-успешният българин на рали Дакар

Орлин Алексиев е най-успешният български представител в най-тежкото офроуд състезание в света рали Дакар. За първи път той участва в него през 2013 г. с автомобил BMW X1 Proto и постига най-доброто представяне за България, като се записва на 17-о място в класа и 61-во място в генералното класиране. 

Той успява да преодолее тежък маршрут, преминаващ през над 8000 километра в Атакама и прекоси най-високия проход в Андите – Пассо Де Ама – 4892 метра. Тежките трасета включваха пресечени местности, каменни долини, много пясъчни дюни като дневните етапи са между 500 и 800 километра.

На следващото издание на рали Дакар Орлин Алексиев застава отново на стартовата линия, но проблеми с качеството на горивото не му позволяват да завърши успешно надпреварата.

През 2004 г. заедно със свои съмишленици той основава Асоциацията на вносителите на автомобили, като от създаването ѝ до 2016-а година е част от ръководството й. Асоциацията инициира кампании за пътна безопасност и намаляване на броя на децата-жертви на пътя. Съвместно с КАТ – Пътна полиция, асоциацията организира кампанията „Пази детето“. Тя преминава изключително успешно – по данни на КАТ през 2005 г., когато е реализиран 1-ви етап на кампанията, няма нито едно загинало дете в резултат на пътнотранспортно произшествие. В рамките на “Пази детето” са обезопасени близо 300 училища в цялата страна.

От 2007-а до 2019-а година Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет като заема редица отговорни длъжности: председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет на Столичния общински съвет. Член на постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет.

Орлин Алексиев е сред инициаторите и най-активно действащите в Столична община, в качеството си на мажоритарен акционер, да си върне контрола в управлението на Общинска банка, след като дълги години Христо Ковачки имаше блокираща квота. В резултат, финансовата институция бе стабилизирана и през 2018-а година успешно продадена. С част от получените средства са ремонтирани или изградени 120 детски и спортни площадки, както и 22 сгради на училища и детски градини в 15 столични райони.

Самият Орлин Алексиев има интересна биография. Роден е на 19.02.1967 г.  Завършва е право в Югозападния университет „Неофит Рилски“, магистър е по бизнес администрация в Нов български университет и защитава докторантура по икономика и управление.

Коментари: 0