Още 7 потвърдени случая на коронавирус в България (обновена)

Заразените стават общо 23

Още 7 потвърдени случая на коронавирус в България (обновена)
Потвърдени са още 7 случая на заразени с коронавирус в България. Това обявиха от Министерство на здравеопазването преди минути. Положителен резултат са показали последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена.
Все още няма допълнителна информация за състоянието им.
Общо положителните резултати за коронавирус в страната към този момент са 23, като един от тях е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена.

От МЗ съобщават, че последните изследвани днес в Националната референтна лаборатория проби на контактни лица на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ жена доказват новия коронавирус при 7 лица.

По-рано днес от Националния оперативен щаб беше съобщено, че COVID-19 е доказан при други 9 лица.

В София, в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия днес са изследвани общо 106 проби, 16 от които са положителни.

Министерството на здравеопазването информира, че в момента здравните власти съвместно с органите на Министерството на вътрешните работи извършват активно издирване и карантиниране на контактни лица.

Малко по-късно стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов свиква извънредно заседание на Министерския съвет днес в 22.00 часа. То ще се проведе съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19. В рамките на заседанието ще бъдат предложени по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса с оглед на актуалната ифнроамция след телеконференцията между здравните министри в ЕС.


От щаба заявиха днес, че до дни Втора градска болница в столицата спира да работи като многопрофилна болница и става инфекциозна. Там ще бъдат настанявани по-леки случаи на заразени с коронавируса. По-тежките ще бъдат поемани от столичните болници Александровска, Пирогов, ВМА и Белодробната болница. 

Частните болници също имат ресурс да се включат в битката и при нужда да помогнат с персонал. 

Призивът на експерите е, пациентите да не ходят лично в болницата. 

Статията е обновена в 20:37 минути след съобщение за свикването на извъредно заседание на Министерски съвет и Националния щаб. 
Коментари: 0