8 от 12-те спирки по третата линия на метрото вече са готови наполовина

Те ще бъдат пуснати до есента на 2019 г.

8 от 12-те спирки по третата линия на метрото вече са готови наполовина

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

2906 ~ 1 мин. четене

Осем от бъдещите 12 спирки по новата трета линия на столичното метро са готови на 56%. Това отчете столичният кмет Йорданка Фандйкова, която инспектира строителството заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов и на транспорта Ивайло Московски, и с директора на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Те провериха строителството на метростанцията при Александровска болница на ул.“Георги Софийски“.

Първият етап на третата линия, включващ именно тези 8 станции и с дължина 8 км, ще бъде готов за пускане до есента на 2019 г,. каза още Фандъкова. Общо третата линия ще има 12 станции и е с дължина 12 км.
  
Предвижда се в края на 2019 . столичното метро да има 52 км метромрежа, а подземните влакчета да могат да превозват 50 000 пътника на час.

Третата линия, която се строи в момента, ще свърже бул. "Владимир Вазов" с Околовръстния път при Горна баня.
 
Това ще е и първата линия на метрото, в която пероните ще са отделени със стъклени прегради от линиите. Преградите ще се отварят при пристигането на влака на метростанцията.
 
Очаква се тази година 5 от влаковете, които ще се движат по новата линия, да бъдат произведени и доставени в България.
 
До есента на тази година пък се очаква да се освободи наземното движение по проверения участък при Александровска болница", каза още Йорданка Фандъкова.
 
С построяването на третата линия на метрото се очаква да бъдат спестявани до 90 хил. тона вредни емисии годишно.

Подкрепи Economic.bg