Британските банки са затворили над една трета от клоновете си

Потребителската група Which? определя скоросттта на закриване като \"тревожна\"

Британските банки са затворили над една трета от клоновете си

Снимка: Pixabay

Повече от една трета от банковите клонове в Обединеното кралство са затворили от 2015 г. до сега, а стотици други са намалили работното си време, според нов доклад, цитиран от "Гардиън".

Потребителската група Which? констатира, че са били затворени 3 303 банкови клона между януари 2015 г. и август 2019 г., което се определя като „тревожна скорост“.

Which? казва, че лидери по закриване на клонове са предимно "големите четири" банки - Royal Bank of Scotland Group, Barclays, HSBC и Lloyds Banking Group. RBS е затворила почти три четвърти, или 412 от своите клонове в Обединеното кралство.

NatWest, която също е част от RBS, е затворила 638 клона, като това е ннай-големият брой сред всички финансови институции на Острова. Те представляват почти половината от клоновата мрежа на банката. По подобен начин Ulster Bank е закрила 35, или 44% от клоновете си в Северна Ирландия.

Като цяло, клоновата мрежа на Обединеното кралство е намаляла от 9 803 на 6549 за четири години и половина, като закриването се компенсира от едва 49 клона, открити от по-малки банки.

298 от банковите офиси в Обединеното кралство работят с намалено работно време от четири дни в седмицата или по-малко, сочи още докладът.

От големите финансови играчи само Nationwide е запазила „впечатляващите“ 96% от своите клонове.

Джени Рос, редактор в Which?, заяви, че закриването рискува да изключи много хора от жизненоважни финансови услуги и да повлияе на способността им за достъп до парите им.

„Банковите клонове играят решаваща роля в рамките на общностите, като обслужват потребителите и бизнеса. Индустрията трябва да гарантира, че никой не е изоставен от цифровия преход и че когато банките затварят вратите си, те не изключват клиентите си от важни банкови услуги", коментира тя.

Неправителствената Age UK заяви, че скоростта, с която банките затварят местните клонове, е огромен удар за милионите възрастни хора, които разчитат на тях, особено тези, които не присъстват онлайн или не са уверени в мобилното банкиране.
Коментари: 0