От 2017 г. стартира дуалното обучение с евросредства

Остарялата материална база е основен проблем за професионалното образование

От 2017 г. стартира дуалното обучение с евросредства

Снимка: Десислава Веселинова

4457 ~ 2 мин. четене
Автор: Венцислав Генков

От началото на 2017 г. стартира обучение чрез работа по европейски образец. Средствата за т.нар. „дуално обучение“ ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Проектът предвижда три дни в седмицата учениците да работят срещу заплащане и два дни да учат.

Това обяви вицепремиерът и министър на образование и науката в оставка Меглена Кунева по време на среща на бизнеса и държавните институциите по инициатива за насърчаване младежката заетост в частния сектор в Европа „Алианц за младежта“.

„С промяната в Закона за професионалното образование направихме две важни положителни стъпки, а именно олекотяване на държавните зрелостни изпити и увеличаване на часовете по практика за сметка на теорията“, заяви Кунева и призна, че Министерството на науката и образованието е забавило много реформата в предучилищното и училищното образование.

Според нея професионалните училища трябва да са максимално гъвкави и адаптивни към средата, в която се конкурират с профилираните гимназии, главно езиковите, които са най-предпочитани от деца и родители. „Трябва да се търсят дългосрочни партньорства с фирмите, да кандидатстват по проекти за обновяване на материалната база, да предлагат по-привлекателни специалности и съвместими учебни планове, да се съобразяват с пазара и да рекламират по-агресивно своя продукт“, отбеляза още вицепремиерът.

Основните проблеми пред развитието на професионалното образование са демографския срив, остарялата материална база, трудностите при осигуряване на индивидуални работни места за производствена практика на учениците и слабият интерес в подрастващите към водещи сектори в българската икономика, заяви Кунева.

„Неизпълнено остана желанието му да реализираме Национална програма за общежитията към професионалните училища с акцент върху тези в страната“, призна Кунева като минус в работата й като министър на образованието.  

Следващата година ще бъде последната, в която ще има прием и след седми и след осми клас. „Парадокс е, че бизнесът се задъхва за кадри, а училищата се опразват. Фирмите трябва да осъзнаят, че не е възможно да получат напълно готови кадри от училищата, а трябва дейно да участва в процесите на придобиване на професионалните умения у подрастващите, за да останат в България“, смята министърът в оставка.

Инициативата „Алианс за младежта“, която днес отчете дейността си у нас и Европа, се подкрепя от от 30 международни и локални компании в България. През последните две години съвместните им усилия са осигурили 6500 възможности за млади хора за професионален опит и стаж в различни сфери.Подкрепи Economic.bg