Etihad и TUI правят нов нискотарифен авиопревозвач

Амбицията е той да бъде в Топ 6 в Европа

Etihad и TUI правят нов нискотарифен авиопревозвач
208 ~ 1 мин. четене

Два гиганта в транспортния и туристическия бранш се обединяват, за да създадат нискобюджетен авиопревозвач в Европа с амбицията да стане един от шестте най-големи на континента, пише "Индипендънт". Базираната в Абу Даби авиокомпания Etihad, и един от най-големите туроператори в Европа TUI Group ще обявят скоро и името на лоу-кост компанията си.

Работното име на проекта е Синьо небе (Blue Sky) — ползвано и от British Airways когато разработваше своята лоу-кост компания Go. 

Новата авиокомпания ще разполага с 60 самолета, което я поставя сред шестте най-големи нискобюджетни превозвача в Европа, наред с Ryanair, easyJet, Vueling, Norwegian и Wizz Air.

Половината от самолетите ще са Boeing 737s от флотата на TUI fleet. Ще се ползват и същите машини от Air Berlin, която е частично притежание на Etihad, но трупа загуби. 

Освен това ще се ползват и самолети Airbus A320 на FlyNiki, създадена от австрийския автомобилен състезател Ники Лауда, която е дъщерна на Air Berlin. 

FlyNiki е базирана във Виена, където се очаква да бъде и основната база на новата авиокомпания.

Etihad и TUI обявиха, че "искат да създадат силна европейска ваканционна авиационна група, фокусирана в полети, които да свързват ключови туристически пазари". Тя ще има бази по летища в Австрия, Германия и Швейцария, но ще обслужва и широка мрежа дестинации, което вероятно ще включва и някои британски летища, допълва "Индипендънт".

Подкрепи Economic.bg